onsdag 1. juni 2016

Morsmelk i kjøleskap

Vaskemaskiner, kjøleskap , tørketrommel, komfyr, integrerte hvitevarer mm. Hvitevarer for ethvert behov. Hva passer ditt hjem og kjøkken? Lyst på ny telefon? Alt av telefoner og tilbehør.


Nypumpet melk bør settes i kjøleskap så raskt som mulig. Fersk morsmelk er holdbar i kjøleskap (grader) i 3-døgn. Melken bør ikke settes i døren, men inne i kjøleskapet der det er kaldere. Dersom du heller fersk melk over melk som har stått i kjøleskapet , styres holdbarheten av den eldste melken. I kjøleskapet holder melken i tre til fem døgn, men husk å sette flasken eller beholderen godt inne i kjøleskapet.


Temperaturen er nemlig lavere i døren. Og husk at hvis melken har vært frosset, og deretter tint, skal den ikke lagres mer enn timer i kjøleskapet før den brukes, sier hun. Morsmelken kan lagres inntil 3–dager i kjøleskap. Bruk rene beholdere. Deretter kan den fryses direkte oppå annen frossen morsmelk for å samle opp en porsjon.


Frys morsmelk ved –°C, helst i porsjonspakninger. Dypfryst morsmelk holder seg i minst seks måneder i dypfryser. Brystmelk kan tines i kjøleskapet , det tar vanligvis omtrent timer. Alternativt kan du holde flasken eller posen med frossen melk under rennende, varmt vann (maks. °C). Ikke la frossen brystmelk tine i romtemperatur.


Når frossen brystmelk er helt tint, kan den være i romtemperatur i maksimalt to timer, eller i kjøleskapet i opptil 24. Hvor lenge den holder seg, avhenger av hvor du oppbevarer den. Utpumpet melk avkjøles umiddelbart under rennende kaldt vann. Bakterieveksten i morsmelk blir beskyttet av sine egne soldater en god stund også utenfor kroppen. Faktisk kan du la utpumpet melk stå ute i 6-timer!


Dette gjelder dog i hjemlige omgivelser, og ikke for eksempel på sykehus. Pumpet melk på sykehus skal i kjøleskap med én gang, lukket i en tett beholder. Det er uvant å gå så mye bratt nedover. Gudskjelov gikk det over. Uff, kneet er leit å få vondt i. Merket det også på sykkelturen.


SÅ kan mme oppbevares i kjøleskap i timer. Hvis det er mulig å gi barnet noe morsmelk ved siden av morsmelkerstatning, er det likevel veldig bra, fordi morsmelken inneholder noen komponenter i tillegg til næringsstoffer som er gunstige for barnets utvikling. Mange opplever et forventningspress knyttet til amming, ikke minst en forventning til egen prestasjon som ammende mor.


Frys mindre porsjoner om gangen og tin de etterhvert i kjøleskapet. Da er melken holdbar timer. Melk som er tint i romtemperatur eller i vannbad må brukes med en gang etter oppvarming. Fryseposene fra Medela gjør det enklere å oppbevare morsmelken.


De stående fryseposene kan festes direkte på flaskene med et selvklebende bånd slik at man sikrer seg all melken. Pump melken - merk posen - oppbevar den i kjøleskap eller fryser. Hvor lang tid det tar å tine kommer an på mengden.


En stor klump med melk tar mye lengr tid å tine enn f eks et flak (de færreste av oss har vel fryst ned morsmelk i flakform da men) Akkurat som med stek. Men kanskje det er lurere å ta opp melken min før den skal brukes og varme den langsomt i vannbad? Da går det fort og greit. Hva har du lyst til å gjøre da? Jeg spør og graver, jeg.


Reise til tusenfryd - Det går ikke, i dag skal vi være hjemme fordi bla bla. Er det noe hjemme du har lyst til å gjøre? Da blir du jo bare sittende her.


Til dere som pumper - Graviditet, spedbarn og babytiden. Nr det gjelder oppbevaring og behandling av morsmelk , m en ta hensyn til barnets. Den er frst pumpet, satt i kjleskapet, varmet opp til grader og n. Olavs Hospital HF og Helse Midt RHF har lansert nye nettsider.


Det står og sies så mye forskjellig. Noen steder har jeg hørt at man kan oppbevare morsmelk i kjøleskap inntil døgn og så har jeg også hørt at man bare kan oppbevare den i kjøleskap i timer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg