mandag 12. august 2019

Gravid og amming

Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.


Graviditet og amming. Du kan amme når du er gravid - med mindre du har komplikasjoner som øker faren for prematur fødsel. Amming og stor mage Hva så med amming og ny baby? Noen spør for eksempel: ”Jeg har sluttet å amme og er gravid , men har fremdeles melk i brystene.


Er det farlig for fosteret? Eller: ”Jeg er gravid i andre måne og ammer gutten min på åtte måneder. Både han og jeg trives med det. Når må han slutte å die?


Gravid og amming

Kosttilskudd avtales i samråd med helsepersonell. Ved å følge rådene nedenfor får de fleste i seg alt en selv og barnet trenger under graviditet og amming. Ved stor smitte­fare kan vaksinasjon likevel være aktuelt.


I hvert enkelt tilfelle bør den reelle smitterisikoen – og nødvendigheten av å reise - veies mot den teoretiske risikoen en vaksinasjon innebærer. Vaksinasjon og amming. For de fleste vaksiner foreligger det lite dokumentasjon om overgang til morsmelk. Allergier er som regel mest uttalte i barne- og ungdomsårene. I voksen alder blir plagene ofte mildere.


Det finnes et godt utvalg av medisiner som dels forebygger og dels brukes til å dempe allergiplager. Generelt anbefales at gravide bør være forsiktige med inntak av medisiner under graviditeten. Paracetamol er førstevalg både for gravide og ammende. Dersom paracetamol ikke hjelper nok, kan ammende også forsøke legemidler av typen NSAIDs (som ibuprofen).


Hos gravide må kvinnens behov for behandling og mulige konsekvenser for mor og barn ved ubehandlet sykdom inngå i avveiningen. Det finnes mest dokumentasjon for metylfenidat under graviditet og ammeperiode, men også her er datagrunnlaget egrenset. Det er ikke holdepunkter for at metylfenidat medfører strukturelle misdannelser. Her finner du artikler om kosthol graviditet og amming.


Husk å få i deg nok jod! Det er ingen anbefaling om å vente med å bli gravid etter at en vaksinedose er tatt. For levende vaksiner er dette aktuelt, men ikke for HPV-vaksine som er en inaktiv vaksine.


Røyking er en stor risikofaktor i svangerskapet. Det er også lettere å bli gravid igjen, hvis det er ønskelig. For at barnet skal vokse og utvikle seg normalt i løpet av svangerskapet trenger det oksygen.


Oppsummerte anbefalinger om antibiotikabruk hos gravide og ammende finnes i Nasjonal faglig retningslinje for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten. Helsedirektoratet vil samle antibiotika og -mykotika brukt under graviditet og amming i primær- og spesialithelsetjenesten i retningslinjen for primærhelsetjenesten. Nyere undersøkelser viser at rundt halvparten av alle norske gravide og ammende ikke får i seg nok jod. Dette er vist å blant annet kunne påvirke språkutviklingen hos barnet.


Les mer: Jod er viktig for deg som er gravid eller ammende. Jod finnes i veldig få matvarer, og i Norge er melk og meieriprodukter og hvit fisk de største jodkildene. En del kan få stoffskifte endringer etter fødsel, så få det sjekket hos fastlegen om du kjenner deg litt rar.


Gravid og amming

Ellers vær oppmerksom på individuelle forskjeller og følg myndighetenes anbefalinger. Nyfødte barn er umodne, med minimal evne til å bryte ned selv små mengder alkohol. Du bør unngå alkohol i de første seks ukene etter fødselen, og begrense alkoholinntaket i månedene etterpå.


Et lite barn skal vokse og utvikle seg, ene og alene ved hjelp av de næringsstoffene moren tilfører fra sine egne kroppslagre eller får i seg gjennom kosten. Da blir det ekstra viktig at hun spiser mat som er sunn og næringsrik, og i tillegg tar tilskudd av enkelte næringsstoffer. Tørket frukt, nøtter og mandler kan brukes som sunt snacks. Grovt brød og magert kjøtt.


Amming tærer på kroppens jernreserver, og det er derfor viktig å få nok jern i kosten. Les mer om hvordan du velger riktig brød Bruk Brødskala’n! Fisk og sjømat er også en viktig del av julematen. Dessverre er det ikke alle typer som anbefales når du er gravid.


Unngå raket kjøtt og fisk (rakfisk), da det kan inneholde bakterier, – Raket fisk og kjøtt er ikke bra for gravide. Selve prosessen kan gå galt og dette kan gi botulisme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg