mandag 12. august 2019

Blod i oppkast

Blod i oppkast

Blodig oppkast , hematemese, er et symptom på blødning i den øvre delen av fordøyelseskanalen. Dette kan komme fra munnen, svelget, spiserøret, magesekken eller tolvfingertarmen. Hematemese, eller blodig oppkast , er et tegn på blødning i den øvre delen av magetarmkanalen.


Man kan i tillegg til blodig oppkast også få en seig, svart, tjæreaktig avføring, noe som kalles melena. Når det kommer blod i oppkastet skyldes det at det er et kar som blør i slimhinnen i spiserøret eller i magesekken (teoretisk kan det jo også være i munnen, men det ville du ha forstått med en gang). Det finnes mange ulike årsaker til blodig oppkast. Mye kan behandles, men første prioritering er å se til at blødningen stanses før behandlingen kan fortsette og sørge for at man ikke lenger kaster opp blod.


Hvordan ser man om man har blod i oppkastet? Jeg mistenker magesår hos meg selv, har alle symptomene, og kastet nettopp opp. Det meste var mat fra i dag, men det så også ut som vannet jeg spydde ut var lyserosa. Var egentlig kun på vei ut av munnen jeg så det. Lurte på om det kanskje kunne v. Omfatter hematemese ( blodig oppkast ), hematochezi (frisk blødning per anum) og melena (sort, tjærefarget avføring) og tegn til okkult blod i avføringen (positiv hemofec).


Blod i oppkast

Ved hematemese vil oppkast av lyst blod indikerer pågående eller nettopp avsluttet blødning. Pasienten bes ta ny kontakt med lege ved forverret allmenntilstan blod i avføringen, oppkast uten diaré i over ett døgn eller ved problemer med å gjennomføre rehydrering. Utredning hos fastlege og bakteriologisk dyrkning av feces er kun aktuelt hos personer i risikoyrker, ved importdiaré, feber, dårlig allmenntilstand eller symptomer utover en uke. Har pasienten kastet opp mye blod eller er det kun striper i oppkastet?


Det går nok bra, men greit å nevne at blod i oppkast _kan_ skyldes et leverproblem, men da snakker vi mangeårig og kronisk, på grunn av hepatitt C eller alkoholisme, sjeldnere kreft, dette ville nok tidligere blodprøver ha gitt legene signaler om, i forbindelse med at magesår osv var sjekket ut. Derfor skal barn ikke gå i barnehage før timer etter at barnet er blitt friskt. Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen som gir diaré og oppkast.


Blod i oppkast

Like før du kaster opp får du en kraftig tarmbevegelse i tynntarm som går feil vei, og tømmer tarminnholdet over i magesekken. Det forklarer hvorfor oppkast ofte er gallefarget, og hvorfor du kan forsette å kaste opp i lang tid selv om magesekken tømmes ved hver brekning. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.


Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Er det oppkast i tillegg, fra når og hvor ofte? Hvor mye får pasienten i seg av drikke? Later vannet som normalt?


Hva drikker pasienten? Sterke magesmerter? Artikler i dette kapittelet. Dette har vi også opplevd som enkelttilfeller i vår og sommer.


Vi sammenholder obduksjonsrapporter fra disse pasientene med rapportene som vil foreligge fra det økte antall tilfeller de siste ukene. Ved mye oppkast og diare får slimhinnene kjørt seg skikkelig, og de kan da øke slimproduksjonen. Slimhinnene får kjørt seg så mye. Det pleier å gi seg med en gang spyingen er over, og bæsjen tilbake til normalt.


Lager du selv, anbefales en blanding av kokt ris, fiskeboller fra boks og cottage cheese. Melkesyrebakterier er en del av den naturlige tarmfloraen og er gunstig for hunder med oppkast og diaré. Kattepest, som skyldes et virus, er en svært alvorlig infeksjon som kan være livstruende, spesielt for unge katter.


De fleste katter i Norge er vaksinert mot kattepest. Kronisk oppkast , dvs når det har pågått mer enn 2-uker, kan skyldes en betennelse i mage og tarm.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg