fredag 9. august 2019

Koke kålrabi

Koke kålrabi

Hjemmelaget kålrabistappe til pinnekjøttet? Vi lærer deg hvordan. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Hvor lenge skal kålrabi koke ? Nei, det gjør den ikke.


Koke kålrabi

Dette har jeg gjort mange ganger, og kålrabistappen blir kjempegod. Sjær opp i skiver eller terninger, og kok i lettsaltet vann til den er mør. Skal du lage stappe må kålroten kokes helt mør og moses. Kutt i biter eller terninger og la dem koke med i supper eller lapskaus. Skjær staver som snacks, riv grovt til salater og råkost.


Obligatorisk til julematen. For å få stappen ekstra god til jul så har jeg i litt gulrot i tillegg til kålrabi , og koker det hele mørt i grønnsaksbuljong. Men i tillegg er jeg er nøye med å skrelle både kålroten og gulroten dagen før koking. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.


Koke kålrabi

Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper. Serverer du stappen til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet.


Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere. Så damper du kålrot i stedet for å koke i vann så henter du ut det beste av knollen.


Når kålrabien er kokt er det lettere å spise mye av den enn i rå tilstan spesielt for barn. Oppskriften på Dampet kålrabi finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt. Kommer an på hva slags sort det er og hvor store potetene er. Kålrabi er rett og slett bra for deg! Etter min erfaring har mandelpoteter ganske kort koketid - min kanskje?


Rundpoteter må koke MINST en halvtime, noen ganger mer. Men mindre hvis du deler dem i to først. For å slippe å la hele middagen stå og vente på potetene, så kan du koke dem ferdig i god ti faktisk. I rotmosen kan du velge det du finner av rotgrønnsaker ( kålrabi , sellerirot, søtpotet, gulrøtter, pastinakk, jordskokk), og det er heller ikke viktig hvor stor mengde du har av henholdsvis grønnsaker og smør.


Du har god slingringsmonn, bare husk å smake til med riktig mengde salt og pepper. Du trenger egentlig bare en kålrabi eller kålrot for å lage kålrabistappe, men her får du triksene som løfter smaken og gjør dette til verdens beste kålrabistappe: Kraftkost. Bruk sjyen som ligger i bunnen av pinnekjøttgryta, eller ribbefettet fra svineribben, i kålrabistappen. Og da mener de slik pusete, fullstendigødelagt, plysj-aktig puré? La koke et par timer.


Ta beina opp av vannet, skjær løs kjøttet og del det i passe biter til ha i suppen. Ha i oppkuttete grønsaker, samt kjøttet og gjerne noe spekepølse kuttet i terninger. Jeg hadde og en liten pakke kikerter i suppen.


Det gir utrolig god smak. Litt karber, men de gir lav glykemisk indeks så jeg tok de med. Dagens kålrabibruk. Jeg har litt inntrykk av denne gule nepen er noe som vi kun spiser til jul og til feit festmat – hvis vi ikke kjøper kålrabistappe på pose da.


I dag er vi ikke avhengig av kålrabi for å holde oss friske, dvs. Når det er en halvtime igjen av koketiden på kjøttet, skreller du og skjærer opp kålrabi , søtpotet og gulrøtter til terninger på cirka cm. Kok dette opp i en separat kjele med usaltet vann som dekker rotgrønnsakene.


Ta en stor kjele, legg kroken i kjelen og fyll på med kaldt vann. Reduser så varmen, slik at det står og trekker. Vannet skal ikke koke , men ligge på ca grader, dvs nesten koke. Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.


Sett stekeovnen på 2grader. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Fisken er ferdig når den lett flaker seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg