torsdag 8. august 2019

Diare hos spedbarn

Hva er årsaken til diaré hos barn? Rotavirus har vært en vanlig årsak til diaré hos barn, men nå vaksineres spedbarn født etter 1. Vaksinen beskytter omtrent prosent av mottakerne. Sykdom og plager Diaré hos barn. Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt.


Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast.

Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn ( hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Diare er hyppige, tynne avføringer. Ofte vil barnet også kaste opp og ha feber.


Tarmens opptak av vann kan også forstyrres av forskjellige ting. Barn kan ha tynn avføring uten at det av den grunn er snakk om diaré. Det er svært uvanlig at barn som fullammes får ekte diaré. Diaré hos fullammede barn viser seg som økt mengde vandig avføring utover det som er vanlig for barnet, gjerne illeluktende.


Ta kontakt med lege.

Ved diaré bør du fortsette hyppig amming. Den første leveuken kan gulsott komme av utilstrekkelig melkeinntak. Amming fungerer som regel bra, slik at det kan fortsette som før. Foreldrene må selvsagt se etter de samme tegn på dehydrering som hos større barn, sier Danielsen.


Når bør lege kontaktes? Observer hele tiden barnet og hvor mye væske barnet tar inn og hvor mye som kommer ut (både urin og avføring). Vaksine mot rotavirus beskytter omtrent prosent av mottakerne. Diaréinfeksjoner spres lett, spesielt blant småbarn i barnehagen.


Det finnes mange andre virus og bakterier som kan gi diaré. Det normale antall tarmtømninger hos et spedbarn (under mnd) varierer med alder og hva barnet spiser. Spedbarnet kan ha forstoppelse hvis avføringen er hard eller pellet-liknende.


Barnet kan dessuten se ut til å ha smerter når det forsøker å bæsje, eller det går lengre tid mellom hver avføring enn det har gjort før. Ved akutt diaré: Drikk rikelig (gjerne 3-liter daglig. Gjerne sukkerholdige drikker (brus, cola).


Væskeinntaket er tilstrekkelig når farven på urinen er lysegul. Innta noe salt (f.eks. suppe, chips og lignende). Hold øye med faresignalene. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.

Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. Vi har alle opplevd det på et eller annet tidspunkt: Smerter og kramper i magen – og deretter diaré. For de fleste av oss er akutt diaré en sjelden hendelse som kan være forårsaket av et.


Spedbarn : Barn under måneder er fortsatt beskyttet med immunstoffer fra moren, og får sjeldent mageinfeksjoner. Ikke nøl med å søke legehjelp hvis du har et spedbarn som får symptomer på mageinfeksjon. Dermed diaré hos nyfødte og spedbarn inntil ett år kan ha svært ulike årsaker, og det er viktig å korrekt identifisere dem. Bare i dette tilfellet er det mulig å ta en riktig beslutning om behandlingen og ikke å skade barnet. Hvordan gjenkjenne en infeksjon?


Diaré er en veldig viktig sak hos spedbarn og barn. Diaré kan føre til vanntap og kan skade babyen din. Diaré, babyens avføring på en vannaktig måte og kan bli lagt merke til av den forskjellige fargen på bleien. Hvis slike situasjoner fortsetter, bør du først kontakte lege. Spedbarn produserer ofte løs avføring, så dette bør ikke være umiddelbar grunn til bekymring.


Imidlertid kan en plutselig økning i vannet avføring - spesielt hvis de er ledsaget av overbelastning eller feber - være et tegn på diaré hos spedbarn og små barn. Hvis du bare er kvalm og har oppkast, uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon. Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent.


Kolikk hos spedbarn Kolikk gir mye gråt og mye uro, men ellers er barnet friskt og viser god utvikling. Som regel oppstår plagene i løpet av de første ukene etter fødselen og er over ved 3-måneders alder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg