mandag 25. september 2017

Koke mandelpoteter

Maten blir smakløs og kjedelig! Jeg sverger tilå bruke mandelpoteter som rist. Følger du denne trenden er jeg temmelig sikker på at du blir hekta, skriver Elin på matbloggen. Hun sier trikset er å sørge for at du ikke ødelegger skallet når du vasker potetene. Mange tror potetene blir ødelagt av å koke i 2-timer.


Trekk kjelen til side og la stå noen minutter.

Slå av vannet når potetene er ferdigkokt, og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Koke - og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen. Mandelpoteter trenger kun 5-min.


Kok mandelpotetene med skall forsiktig i 5-minutter i usaltet vann. La de så trekke 5-minutter (avhengig av størrelse) i det varme vannet, til de er knapt møre. Det eneste tipset jeg kan komme på, er at mandelpoteter har mye kortere koketid enn andre poteter. Den eneste grunnen til at de koker i stykker, er at du lar dem koke for lenge. Hopp i høyet, se dyr, spis kake og pølser, vær ute eller på låven eller i lokale.


Du har sikkert spist kokte mandelpoteter , men bakt i ovn blir de virkelig nydelige!

Mattips innsendt av Ingrid. Litt skeptisk, mandelpoteter har en tendens til å koke i stykker hvis de blir kokt i mer enn minutter. Potetene var faktisk like hele og smakte nydelig etter timer i bunnen av kjelen med pinnekjøttet.


Jeg dampet mandelpoteter uten skall til pinnekjøttmiddagen for første gang i dag. Når potetene var møre, helte vi vannet fra, og lot dem dampe og tørke litt uten lokk på gryta. De var ikke i nærheten av å koke i stykker, og smakte kjempegodt. Sett potetene i en kjele med vann i kjøleskapet hvis det er lenge til du skal koke dem. En time før middagen skal serveres setter du potetene på kok.


Kok dem opp og la dem fosskoke (ikke bare trekke) i minutter. Hell av vannet og fyll opp kjelen med masse tørkepapir. Knollene er små og avlange og oftest litt bøyd.


Skallet er hvitt og jevnt med grunne grohull. Kjøttet er gult med karakteristisk smak. Poteten mister noe av sitt særpreg hvis knollene blir for store. Den har høyt tørrstoffinnhold og bra lagringsevne.


Legg et lag med mandelpoteter i bunnen av en stor kjele. Fyll på vann til potetene er dekket. Legg kjøttet over potetene og kok opp.


Damp pinnekjøttet 3-timer under lokk til kjøttet begynner å løsne fra beina.

Skrell kålrot og gulrot, del opp i grove biter. Dekk røttene med vann i kjelen og kok til de er møre. Koking av poteter er vel noe alle kan, tenker mange kokebok forfattere, men er det slik? Alle må vel ha en første gang de gjør noe, og koking av poteter er ikke noe unntak. Nå er det mange fakta om poteter, mange typer og tilberedninger, men koking er vel det mest vanlige.


Jeg har aldri kokt poteter med salt i vannet, og jeg tror jeg bare har opplevd to ganger at jeg har kokt i stykker potetene. De gangene har det alltid skjedd fordi jeg plutselig har fått det travelt og derfor latt potene fosskoke. Så jeg tror egentlig ikke noe særlig på at det er lettere å koke dem i stykker dersom man ikke bruker salt. Ovnsbakte småpoteter med maldonsalt. En bit og jeg ble hekta!


Jeg har fått en aldri så liten crush på ovnsbakte poteter. Krever minimalt med prepping, og en tilsetter alt i en form. Kok opp fløte i en liten kjele.


Finhakk hvitløk og tilsett i fløten sammen med salt og pepper. Husk at potetene trekker en del salt, så her kan det være greit å smake til godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg