torsdag 14. september 2017

Femte barnesykdom

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Den femte barnesykdommen heter på det medisinske fagspråket erythema infectiosum, og er en vanlig barnesykdom som gir utslett.


Femte barnesykdom

Hva er den femte barnesykdom ? Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Sykdommen gir livslang immunitet. Hvis en gravid blir smittet tidlig i graviditeten, er det opptil risiko for at hun aborterer.


Hvis kvinnen gjennomfører graviditeten, er det ingen risiko for at barnet får misdannelser. Erythema infectiosum er en virussykdom, også kalt femte barnesykdom , som vanligvis har et lett og ukomplisert forløp. Infeksjon under tidlig graviditet kan i sjeldne tilfeller resultere i fosterdød og hydrops foetalis.


Femte barnesykdom

Femte barnesykdom begynner som regel med et høyrødt utslett i kinnene. Det gir det såkalte ”slapped-cheek” utseende. Rundt en dag etter at man får utslett i ansiktet kommer et nettliknende utslett som rammer kroppen, armene og bena. Men den forekommer også av og til i alle aldre. Vanligst er det i alderen måneder til år.


Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Den sjette barnesykdommen skyldes et herpesvirus - vanligvis humant herpesvirus (HHV-6), noen ganger HHV-7. Det er de store førskolebarna, de som har fylt fem, som oftest får den femte barnesykdom. Men det er ikke uvanlig at også større barn, ofte opp til år, får denne sykdommen. Noen ganger rammer den også voksne.


Vær oppmerksom hvis du er gravid og ikke har hatt denne sykdommen. Om du smittes og får infeksjon kan smitte overføres til barnet i magen og gi alvorlige komplikasjoner. Barn skal i løpet av sine første leveår smittes av en rekke sykdommer, deriblant den femte barnesykdom. Gjennomgått infeksjon gir livsvarig immunitet. Ifølge Gynekologisk forening sin veileder for fødselshjelp mangler prosent av norske gravide kvinner antistoffer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner smittes.


Den forårsakes av humant herpesvirus type (HHV-6) og til viss grad humant herpesvirus type (HHV-7) som begge tilhører samme subgruppe (roseolovirus) i familien herpesviridae. Huden rundt munnen rammes ikke. Tilstanden er svært vanlig.


Utslettet kan spre seg til kroppen, bein og armer og kan minne om røde hunder. Det kan klø og huden vil føles ubehagelig og varm. Tredagersfeber er navnet på en infeksjonssykdom som rammer barn. Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rø deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Utslettet flyter sammen i et nettliknende mønster og blir blekere etter hvert.


Inkubasjonstid 4-dager. Dette er stort sett en helt ufarlig sykdom, men smitte under svangerskap kan ha alvorlige konsekvenser for fosteret. Hørtes mer ut som fjerde barnesykdom.


J Her hadde jenten vår barnesykdom for noen uker siden. Forkjølelse og lett feber, etterfulgt av utslett i ansiktet (veldig typisk med eplekinnene beskrevet før). Gravide bør unngå den, spesielt før uke mener jeg å huske.


Den har fått navnet sitt på grunn av det er den femte utslett-sykdommen i en gruppe røde utslett som også inkluderer skarlagensfeber, meslinger, rubella og roseola. Kalles også den femte barnesykdom. Forårsakes av parvovirus B19.


Affiserer hovedsakelig barn i (før)skolealder, ofte asymptomatisk forløp. Intrauterin infeksjon kan føre til spontanabort eller fosterskade. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Hånd-, fot- og munnsykdom Legg merke til at barnesykdommer og barnesykdommer med utslett ofte brukes om hverandre, men at kusma i listen over er ett unntak fordi denne barnsykdommen som regel ikke har noe karakteristisk utslett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg