torsdag 15. oktober 2015

Smerter i magen

Lectinect Mage er utviklet sammen med professor Ian F. Les om hyllebær og Ian F. De vanligste symptomene er smerter og ubehag i øvre del av magen. Plagene forverres gjerne når du spiser, men enkelte opplever at det å spise lindrer plagene. Mange er også plaget av irritabel tykktarm med forstoppelse, diare og luftproblemer. Har du smerter over hele magen ? Nei: Magesmerter uten feber kan f eks skyldes smerter fra tarmen, magekatarr (magesyre), gallesten osv. Ved vedvarendesmerter kan man utvikle feber - husk å kontrollere temperaturen.


Smerter i magen

Ja: Kanskje har du en. Magesmerter er et uspesifikt symptom og opptrer ved alle akutt oppståtte sykdomstilstander i buken, men også ved en rekke andre tilstander som varierer fra virale infeksjoner til angst. Likeledes kan smerte fra magen av og til stråle ut i ryggen, opp bak skulderbladene eller ned i lyskene eller bena.


Sterke smerter ledsages oftest av kvalme. Hvordan oppstår akutte magesmerter? Magesmerter skyldes som oftest at nervefibre som er spesialisert for smerteimpulser sender signaler fra magen til hjernen. Vedvarende eller tilbakevendende smerter eller ubehag som er lokalisert til øvre del av magen. Regelmessighet er et nøkkelord for magen , og gjelder både med hensyn til toalettvaner, måltider, fysisk aktivitet og søvn.


Havregrøt er dessuten veldig bra mat for de fleste mager. Når gir kvalme og oppkast grunn til å ringe legen sin? Akutt oppstått kvalme og oppkast kan skyldes en infeksjon i mage -tarm-kanalen. Fakta om sykdommer i mage , tarm og fordøyelsessystemet, som magesår, brokk, Crohns sykdom, irritabel tarmsyndrom og hemoroider m. Det anbefales i tillegg å følge en såkalt lav-fiber diett, som gir lite avføring. Dietten består av blant annet hvitt brø hvit ris, grønnsaker og juice uten fruktmasse.


Det kan være vanskelig å finne konkret årsak, men det er uansett lurt å utelukke alvorlig sykdom. Oppblåsthet og luftavgang. Ubehag eller smerter i magen.


Smerter i magen

Diaré eller hard mage , ofte vekslende. Bekymring, engstelse eller frykt. Vanskeligheter med å konsentrere seg. Ofte blyanttynn avføring. Smerter i endetarmen eller i ryggen.


Den mest hensiktsmessige behandlingen av disse problemene er helt avhengig av grunnårsaken. Hvis problemet er på grunn av muskelspasmer, er det beste tiltaket hvile og fysioterapi. Så lenge du kjenner godt med liv i magen , ikke har vondt og blødningen ikke øker på eller fortsetter over flere timer, kan du ta det med ro. Skulle du derimot få smerter i magen som ikke gir seg, kraftig pågående blødning, eller kjenne at fosteraktiviteten endrer seg, bør du ringe fødestedet ditt for å få råd. Er vanskelig å forklare hva slags smerter det er, men det gjør veldig vondt.


Kan også virke som om det kommer litt i bølger, av og til får jeg så ekstreme smerter i noen sekunder at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg, så går det tilbake til en mildere smerte. Tror også det er værst når jeg går og beveger meg. Endringer i hverdagen påvirker magen , enten det er en livskrise eller en deilig ferie. Derfor vil mange opplever at magen oppfører seg annerledes på reise og i juleferien, avslutter hun.


Kilder: “Vondt i magen ? Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom” og Norsk Helseinformatikk. Magen kan blåse seg opp så vi føler oss som heliumballonger. Den kan få oss til å sitte tvikroket av smerter , og den kan ødelegge sydenferien.


I alvorligere tilfeller kan magesmerter ødelegge livskvaliteten og sende oss til operasjonsbordet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg