fredag 16. oktober 2015

Mat ved omgangssyke

Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke , og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig, tørr mat , som kjeks. Stort sett orker man ikke så mye mat når man har omgangssyke. Og hva du orker kan variere en del fra person til person, noen synes salte kjeks er best, mens andre velger loff med syltetøy.


Det er ikke så store mengder man får i seg uansett – så det har sannsynligvis ikke så mye å si hva man spiser. Ved betennelser i tarmen, som ved akutt diaré eller omgangssyke , mister kroppen mye vann og salt.

Man mister alltid salt sammen med vann, og trenger derfor å få tilført begge deler, forklarer Jørgen Valeur, lege og forsker ved Klinikk for medisin ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, til Lommelegen. Forfatterne av CDC-rapporten spekulerer i hvorfor så mange barn får intravenøs væskebehandling i den industrialiserte del av verden. Alt vi vet i dag, tilsier at den beste måten å erstatte væsketap ved omgangssyke på, er å drikke selv. Behandlig ved omgangssyke.


Omgangssyke går over av seg selv og er som regel en ufarlig tilstand. Et problem med omgangssyke kan være uttørring (dehydrering), fordi man mister væske ved både oppkast og diaré. Spesielt utsatt for dehydrering er små barn og eldre.


Rikelig med drikke er derfor den viktigste behandlingen ved omgangssyke.

Ved omgangssyken er tarmslimhinnen midlertidig ødelagt. Enzymene (de stoffene som bryter ned maten) virker ikke optimalt. Det kan derfor være lurt å vente med å drikke melk til man er blitt frisk igjen. Her er den nye laktosefrie Biola melken et unntak.


Melkesyrebakteriene tilsatt kan være gunstige for bakteriefloraen. Kvalme og omgangssyke - kjerringråd. Vi har fått inn et råd mot kvalme og omgangssyke.


Det går som følger: Dersom du har omgangssyke , eller er syk på noen som helst måte, er søvn og hvile den beste medisin. Sørg for å ligge med hodet høyt, støttet behagelig opp så nakken får være så rett som mulig. Må man spise glutenfri mat hvis man ikke har symptomer, men har fått diagnosen cøliaki? Hva kan være årsaken? Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett.


Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Norsk robotteknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Automatiser desinfeksjon av rom og utstyr.


Smitte kan skje ved kontakt med tarmbakterier eller ved dråpesmitte (gjennom spytt ved hoste eller brekninger). Når du tilbringer store deler av dagen ved doskåla, er det lett å glemme å få i seg nok væske og mat.

Når bør du gå til legen ved omgangssyke ? Væske er mye viktigere enn mat ved omgangssyke og diarè. Ellers kan du også gi tynn saft hvis ikke farris frister. Mariekjeks Ellers prøv dere litt frem etter som dagene går. Det er ikke uvanlig å ha diare og veldig lys avføring i en hel uke etter omgangssyke. I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg.


Hvor lenge skal du være borte fra jobben når du er syk? Noen omgangssyke -virus, slik som noro-virus, kan også smitte ved dråpesmitte (hoste, brekninger etc.). Er omgangssyke farlig? Mat kontamineres hovedsakelig ved håndtering og tillaging av mat.


Det gjelder særlig mat som håndteres og spises uten ytterligere varmebehandling. Og da er det ikke bare snakk om ferdiglagede salater og smørbrød. I utlandet er det for eksempel flere ganger påvist norovirus på overflata av bringebær.


Helsepersonell som har direkte kontakt med eller serverer mat til pasientar som er særleg utsett for infeksjonssjukdommar og konsekvensar av slik sjukdom (for eksempel premature barn, pasientar ved intensivavdeling o.l.) skal ikkje vende tilbake til arbeidet før timar etter at oppkast og diaré gir seg. Nå er høysesongen for omgangssyke i. Dette gjelder også helsearbeidere og de som jobber med og håndterer mat ,. Ved å holde barnehagebarn hjemme i timer kan man unngå en.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg