mandag 19. oktober 2015

Hormonutslett spedbarn

Huden til nyfødte kan fremvise en rekke endringer i løpet av de første ukene av livet. De fleste av disse endringene er lite plagsomme og de går over av seg selv, men noen krever diagnostisk utredning for å utelukke infeksjon eller underliggende sykdom 1. Hormonutslett er det vi på fagspråket kaller Acne neonatorum. Dette utslettet, eller hudforandringene, ser vi hos opp til prosent av alle nyfødte, sier allmennlege hos A Klinikken og universistetslektor ved UIO, Amir David Arden. På 80-tallet var det vanlig å anbefale at spedbarna skulle sove på magen. Når man gikk over til å anbefale å sove på ryggen, falt forekomsten av krybbedød dramatisk.


Nå har forskere funnet ut mer av hvorfor spedbarn ikke bør sove på magen. Det er vanligvis helt ufarlig. Som regel vil utslettet forsvinne av seg selv, men dersom barnet har nedsatt allmenntilstan er det lurt å oppsøke lege. Dette er et hissig, rødt utslett og varer fra 1–måneder – uansett om det behandles eller ikke. Det beste er å unngå såpe, krem og lotion med kjemiske tilsetninger, for det vil bare irritere huden enda mer.


Det skyldes hormoner fra moren, som barnet dels har fått mens det var foster, og som det stadig kan få tilført etter fødselen gjennom morsmelken. Dette kan sees på som en naturlig omstillingsprosess for mor og barn etter fødselen. Hos spedbarn er det typisk på kinn, panne, hals og strekkesiden av armer og ben. I småbarnsalderen finnes det ofte i bøyefurene.


Tørr hud klør lett, og bør forebygges med olje i badevannet og smøring av huden med fuktighetskrem etterpå. Hjelper ikke dette tilstrekkelig kan du smøre huden med hydrokortison 2-ganger daglig i inntil en uke. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling.


Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn. Min sønn på uker har den siste uken fått mer og mer røde prikker i ansiktet. Det ser ikke bra ut, men det virker ikke som han er plaget.


Er dette bare hormonutslett , eller kan det være noe annet som en allergisk reaksjon? De skal ikke klemmes på. Prikkene kalles milier, og går bort av seg selv i løpet av 1-måneder. Huden blir gjerne flammet, det kan bli hissig og rødt, og varer fra 1-måneder.


Da ble det veldig redusert, og fra hun var ca 10-mnd var hun kvitt hele eksemen #128578; 0. Det finnes mange ulike barnesykdommer, og det kan være vanskelig å skille forskjellige utslett fra hverandre, da noen av de ligner på hverandre. Kviser – Graviditet, spedbarn og babytideninnlegg8. Baby med kviser – Barn og familieinnlegg5.


Baby på snart uker spør eksperten: Hei hei #128578; har en liten kar som nå har hatt hormonutslett siden han var uke. Mange spebarn har i den første tiden røde prikker med en liten talgpropp i. Ofte er utslettet sterkest i ansiktet, og huden blir gjerne flammet. Barnets utvikling i ulike aldre. Kroppslig, psykisk, sosialt. Den beste måten å forhindre varmeutslett hos spedbarn på, er å hindre at de svetter for mye.


Dessverre kan dette være vanskelig å gjøre om sommeren. Derfor vil du kanskje vite hvordan du skal holde babyen din avkjølt når det er varmt ute. Emma Helene hadde også hormonutslett. Kom da hun var rundt uker og var vel der en måneds tid tror jeg.


Som de andre sier er det helt vanlig og helt ufarlig. Har snakket med endel som synes at A-creme fra apoteket hjelper. Selv har jeg ikke prøvd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg