fredag 23. oktober 2015

Hva er navnedag

Hva er navnedag

I den norske navnedagslisten er navnene Johannes, Jon og Hans lagt til helgendagen St. Festdagen for Evangelisten er i Norge navnedag for Narve og Natalie. Jeanette, diminutiv av helgennavnet Jeanne, har fått en annen navnedag , 21.


For det første er ikke navnedager noe nytt, og tradisjonen skriver seg tilbake til middelalderen og et utall katolske helgener som fikk dager oppkalt etter seg. I Norge har vi har både det vi kaller gamle og nye navnedager. De gamle navnedagene hadde vi felles med Danmark og disse er hentet fra gamle katolske helgenkalendere.


Dette er en liste over norske navnedager sortert etter dato. Alle årets dager bortsett fra 1. Det er litt flere kvinnenavn enn mannlige navn som har en navnedag oppført - totalt er det 8navn på listen idag. Hva er en Navnedag ? Navnet dagen feires når en person deler et navn med en helgen på dagen utpekt til å respektere den helgen. Selv om helgenkulten formelt ble avskaffet da Norge ble protestantisk, blir navnene på en del viktige helgendager fortsatt brukt.


En navnedag er en dag i kalenderen som er viet til ett eller flere bestemte fornavn. Det er også relativt vanlig navn i Sverige og Danmark, mens Sophie er relativt vanlig i Frankrike og Belgia. Olivia betyr oliventre eller alvehær. Jentenavnet er en feminin form av Oliver, som kan stamme fra det gammeltyske navnet Alfihar, som betyr alvehær, men kan også stamme fra det latinske ordet oliva. Folk er som oftest glad for å kunne hjelpe til, og dere har mye annet som skal gjøres til navnfesten.


Om du får venner til å bake er det mange som tilbyr å betale materialkostnadene de har med kaken, men gjør det om føles naturlig. Senest når barnet fyller seks måneder, skal foreldrene – eller den som har foreldreansvaret – gi melding til Folkeregisteret om hvilket fornavn, mellomnavn og slektsnavn som er valgt til barnet. Barnet får altså ikke navn ved navnefest eller dåp. Det er Folkeregisteret som utsteder sivil fødsels- og navneattest. I hverdagen er dog navnet vårt noe vi sjelden tenker over.


Likevel hadde det vært gøy å vite akkurat hva hvert av navnene våre betyr – ikke sant? Vel, nå kan man sjekke det på null komma niks! Forklaring: Jentenavnet er en kjæleform av Mary, som er en variant av Maria, som kommer fra det gamle hebraiske navnet Miriam, som har ukjent betydning, eller en kjæleform av Margareta , som kommer fra det greske ordet margarites som betyr perle.


Kommentar: Navnet er også sterkt knyttet til måneden mai, som er May på engelsk. Jeg og mannen min planlegger en velkommen til verden-dag for vår lille sønn. Nå har det seg slik at verken han eller jeg har vært i dåp, og har rett og slett ikke peiling på hva som er normal gang i feiringen. Klart vi vet at en prest dypper barnet i vann, etc etc, men hvis vi hopper over al.


En persons navnedag er den dag som ifølge almanakken er tilegnet personens fornavn. Skikken å feire navnedag oppstod i den tidlige kristne kirken, nærmest for å redusere betydningen av fødselsdagsfeiringen. Feiring av fødselsdagen ble oppfattet som en hedensk og ukristen skikk. Det er det jo slik at det bare er 3dager i året, og det er maks tre navn som kan ha navnedag per dato.


Derfor er det dessverre begrenset hvor mange navn som kan være på listen, sier. I dag er det vel de færreste i vår kultur som tar hensyn til hva navnet betyr, hvis de i det hele tatt tenker over at navn har eller har hatt en betydning, sier Gudlaug Nedrelid. Hun er professor ved Institutt for nordisk og mediefag ved Universitetet i Agder.


Charlemagnes, eller Karl den stores, dødsdag er jo tross alt opprinnelsen til Karls navnedag. Ullklær – er aldri feil. En hjemmestrikket kofte i god størrelse er en flott gave! Fondssparing – en langsiktig og fin sparing for barnet.


Summen vokser sammen med barnet! Gåvogn – en flott og stødig gåvogn, gjerne i tre. Kanskje med barnets navn på? Penger – har barnet en egen sparekonto, kan penger være fint å få. Sitater til bruk ved fødsel, dåp og navnedag.


Hva er navnedag

Nyttig for deg som skal holde tale eller skrive en koselig hilsen til den lille eller foreldrene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg