onsdag 9. september 2015

Løfte tungt gravid

Er det bare en myte at man ikke skal løfte tungt når man er gravid , eller er det en realitet ? Jeg jobber som konditor og står og går hele dagen på jobben. Har har maskiner som gjør det vanskelig å løfte riktig og råvarer som kommer i store kvanta. Da jeg gikk gravid sa legen jeg kunne løfte som før, men at jeg heller skulle tenke løft litt mindre enn før jeg var gravid enn å tenke det går sikkert fint. Svigermor stresset enormt med at jeg ikke måtte løfte tungt første gang jeg var gravid. Når man er måneder henne, anbefales det, at man kun løfter det halve, altså samlet set kun 5kilo per dag.


Hvis man løfter for meget som gravid , kan man – udover at få ondt i ryggen og bækkenet – også få blødning, og der er risiko for abort eller for tidlig fødsel, advarer hun. Tunge løft spør eksperten: Hei! Jeg er gravid og har fra før ei jente på mnd. Kan jeg fortsatt bære henne? Jeg har mistet en gang før i uke 10.


Du leter naturlig nok etter årsaker, og vil bebreide deg selv for løftet , men det er ikke løftet sin feil, hvis det ikke er andre årsaker. Du kan jo ikke undersøkes ordentlig mens du er gravid allikevel, så det kan jo være noe de ikke har funnet, noe de sikkert også sa, da ingen vet alt. Hører mange sier det er farlig for gravide og løfte tung under graviditet.


Men verken legen eller jordmor sier så mye om det egentlig. Så det jeg lurer på er hva er grensa? Gravide blir ofte advart mot å løfte for tungt. Hvor mye er for mye?


For høygravide Silje Mariela Westby er tunge løft en viktig del av hverdagen — selv om hun er gravid i uke 35. Det er mange myter rundt hva man kan gjøre og ikke gjøre når man er gravid. Risikoen for å føde for tidlig øker markant dersom gravide løfter tungt på jobben, viser ny dansk undersøkelse. Likevel setter arbeidsmiljøloven ikke grenser for hvor mye gravide kan løfte.


Alligevel sætter Arbejdsmiljøloven ikke grænser for, hvor meget gravide må løfte. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra. Da løftet jeg tungt en formiddag (i uke 8) og hadde store sm. Du kan trene med lette vekter, men unngå øvelser som medfører kraftig økning av buktrykket, for eksempel tung benkpress.


Når du løfter , bøy i knær og hofter og hold det du løfter rett foran deg og tett inntil kroppen. Overflater som er glatte, varme, kalde eller mangler håndtak vil også øke belastningen. Vurderingsmodeller for tungt arbeid. Bruk Arbeidstilsynets vurderingsmodeller i vurderingen av helsemessig risiko ved tungt arbeid.


Rask og trygg leveranse. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Etterhvert som du er gravid bærer du på ganske mange ekstra kilo.


Avhengig av hvor sterk og sprek du er vil dette være en belastning på kroppen din. Ikke overdriv, men heller ingen grunn til å få panikk. Jeg løftet litt mindre enn vanlig, spesielt på slutten. Ikke løft altfor tunge ting når du er gravid. Hvilke styrkeøvelser er viktige under graviditeten?


Ulike risiko for å løfte tunge belastninger. Mor føler sikkert at enhver aktivitet, inkludert løfting av tung belastning under graviditet, føles annerledes. Etterpå er det viktig å ta det gradvis og lytte til kroppen.


Det tar ofte lengre tid før man føler seg vel igjen etter et keisersnitt, gjerne 4-uker. Vær først og fremst forsiktig med tunge løft. En tommelfingerregel er ikke å løfte noe som er tyngre enn barnet. For noen år siden jobbet jeg sammen med en som var gravid i første trimester. Det var en jobb som innebar at vi måtte løfte litt tungt noen ganger, men etter at hun oppdaget at hun var gravid sluttet hun med det, og arbeidsgiveren var enig i det.


Fosteret og livmoren vokser, og det medfører en ekstra belastning på korsryggen. Forsøk å hvile med jevne mellomrom. Avlaste ryggen og unngå å løfte tungt eller ugunstige og ensformige arbeidsstillinger over lengre tid. Om du plages med mye leggkramper når du skal legge deg, forsøk å rette ut bena og flex ankler og tær mot leggen.


Bliver sku lige nød til at spørge jer. Er det tilladt at løfte tunge flyttekasser og sådan i første trimester? Problemet er at jeg flytter om 3-uger og ved den lejlighed kommer min familie fra Danmark og hjælper mig (de ved ikke jeg er gravid ).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg