mandag 21. september 2015

Barn og søvn

Barn og søvn

Som oftest merker foreldrene det om barnet får for lite søvn. Søvn har betydning for barnas utvikling, men det er også viktig at foreldrene er uthvilte og har overskudd til å dekke barnas behov om dagen. Prioriter hvile og søvn. Underskudd på søvn kan fort gå ut over humøret og samarbeidet mellom.


Barn og søvn

Barn som får mareritt eller går mye i søvne , vil vanligvis vokse av seg disse problemene ved tiårsalder. Søvnmangel kan gi barn med epilepsi økt anfallstendens. Dersom du lurer på hva som er anbefalt søvnlengde for barn og unge, kan du se her. Behovet for søvn varierer fra barn til barn og det er ikke alltid lett å vite om barnet får nok søvn. Våkner barnet spontant til forventet tid om morgenen?


Barn som ikke har lært det, kan våkne opp og trenge hjelp for å sovne. Virker barnet søvnig eller overtrøtt på dagtid? Nå kan foreldre starte med å innarbeide gode søvnvaner for barnet, og skille mellom søvn på dagen og natten. Les mer om barn og søvn i Hanne S. Finsta sin bestselgende bok “Ditt smarte barn – slik hjelper du barnet å lære”. I denne boka forteller Finstad hvordan barnas hjerne fungerer og utvikler seg, og om hvilke grep du kan ta for å stimulere ditt barns hjerne på riktig måte.


Barn og søvn

Men søvnregistreringer hos barn og unge er ikke like konsistente som hos voksne. Symptomene ved mani hos barn og unge er overlappende med symptomene på hyperkinetisk forstyrrelse, atferdsforstyrrelser, angstlidelser og rusmisbruk. Personer med bipolare lidelser ser ut til å være genetisk sårbare når det gjelder søvn og døgnrytme. Barn med faste leggeritualer, sover til time lenger enn barn som ikke har faste rutiner om kvelden. Barn lærer raskt og takler forandringer langt bedre enn vi voksne.


Det er klart at et barn vil protestere når du plutselig bestemmer deg for å slutte med byssing eller mating til det sovner, men det vil ikke ta lange tiden før barnet forstår at det vil bli endringer, forteller Lorentzen. Dette klarer barn bedre enn voksne som får smellen på etterskudd. Barn er for eksempel bedre til å håndtere jetlag enn voksne, for de sover når de trenger det, mener Naphaug. Hvis du lurer på hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av et døgn, råder Naphaug deg til å føre søvnlogg. Mange barn legger seg for sent, ifølge søvnekspert Karin Naphaug.


Her er oppskriften for hvordan både du og barna kan få mer søvn. Hos større barn kan smerter oppstå som følge av feilbelastning, overbelastning eller skader. Det er er viktig å forsøke å finne ut av hvor og hvorfor barnet har vondt og fjerne årsaken, for å sikre god trivsel, søvn , og dermed utvikling. I Norge er for eksempel det helt naturlig at selv de minste barna tar formiddagsluren utendørs, godt pakket inn i vogna, selv om temperaturen er langt nede på minussiden. Barn og søvn er også et område der vi finner store kulturelle forskjeller.


I andre land ville dette bli sett på som barnemishandling. Fast leggetid - eller ikke? Trenger du tips til hvordan du kan gi barna en god start på digitale medier?


Barn og søvn

Småbarn og skjermbruk – en god start gir foreldre og foresatte med de yngste barna noen tips til å skape gode skjermvaner fra dag én. Vi tilbyr veilederen både på norsk, engelsk og nordsamisk. De trenger litt over timer søvn per natt.


Ellers er hovedregelen at voksne trenger ½ til timer søvn. For barn : 8-åringer skal legge seg kl. Hun sier at barna da gjerne blir ukonsentrerte, og lett kan komme i konflikt med andre barn i barnehage og på skole. Dersom barn får for lite søvn over ti kan det gå utover veksten. Brosjyrene er utarbeidet av en tverrfaglig gruppe i samråd med eksterne sakkyndige.


Forfattergruppen for Foreldre og barn -brosjyrene er en uavhengig gruppe, som lager brosjyrene på frivillig basis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg