fredag 11. september 2015

Gravid blodtrykk

Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Lavt blodtrykk gravid.


Mange gravide kan slite med lavt blodtrykk i starten på svangerskapet av rent fysiologiske årsaker. Det kan være ubehagelig med lavt blodtrykk , men det gir sjelden alvorlige problemer, understreker fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

Det vil si at det øverste tallet (det systoliske blodtrykket ) øker med mer enn 30mmHg fra forrige kontroll, eller at det nederste tallet (det diastoliske blodtrykket ) øker mer enn 15mmHg: Da vil du bli bedt om å komme tilbake til ny kontrollmåling. Noen gravide kan utvikle et forbigående høyt blodtrykk i svangerskapet. Vanligvis manifesterer høyt blodtrykk under graviditet seg i andre og tredje trimester hos kvinner som ikke lider av denne tilstanden, vanligvis etter uke 20. Faktisk er det ganske vanlig at gravide kvinner har lavt blodtrykk under første måned av svangerskapet.


Tabellen nedenfor viser konseptet med høyt og lavt trykk elimineres under graviditet. Behandlingen er enkel og prognosen er god. Leger måler blodtrykk ved svært mange ulike sykdomstilstander fordi det sammen med puls sier noe om sirkulasjonen til pasienten.

Friske personer uten spesiell risiko trenger ikke måle blodtrykk , men hvis du er overvektig, røyker eller har andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom bør blodtrykket sjekkes, råder Sollien. Metyldopa Det er ingen holdepunkter for teratogene effekter av metyldopa og dette har tradisjonelt vært førstevalgsmiddel for behandling av hypertensjon hos gravide (1-3). Den gravide merker som regel ikke noe til svangerskapsforgiftningen før tilstanden har blitt alvorlig. Tidlige tegn kan imidlertid fanges opp på svangerskapskontrollene.


Lege eller jordmor vil kunne oppdage at blodtrykket øker og at man utvikler lekkasje av protein i urinen- ofte med hevelser i kroppen (ødem). De viktigste helseproblemene som kan komme av høyt blodtrykk , er hjerteinfarkt, slag og nyresvikt. Langt fra alle med høyt blodtrykk får disse problemene.


Høyt blodtrykk kommer ikke over natten. Dette gir deg oftest en del tid til å få blodtrykket ned. Nesten alle klarer å senke det ved å endre livsstil eller ved å ta legemidler.


Den første er gestational hypertensjon, diagnostisert når en gravid kvinne utvikler høyt blodtrykk like før levering, uten andre symptomer. Og jeg er meget gravid Så det er veldig individuelt må jeg nok si. Det er det som er idealet på hva et blodtrykk bør ligge på i bøkene å sånn. Hvis du har én høy blodtrykksmåling, må du måle blodtrykket ved to eller flere anledninger for å bekrefte at du har høyt blodtrykk. Du bør også måle blodtrykket i begge armene.


Er tallene høyere enn de burde være, anbefales livsstilsendringer som kan senke blodtrykket (for eksempel gjennom kostholdsendringer, mosjon og røykeslutt).

Føler du deg svimmel, kan det være et tidlig tegn på graviditet. Tidlig i svangerskapet utvider blodårene seg. Dette kan føre til lavt blodtrykk som gjør deg ør i hodet. Forskning av stipendiat Hilde Kristin Riise ved Institutt for global helse- og samfunnsmedisin kaster nytt lys på sammenhengen mellom høyt blodtrykk under svangerskapet og risiko for å få hjerte- og karsykdom. Ofte faller blodtrykket i første og andre trimester for igjen å stige mot slutten av svangerskapet.


Ettersom mange kvinner ikke har målt blodtrykk før de ble gravide , kan det være vanskelig å vite om kvinnene egentlig har kronisk hypertensjon eller om det dreier seg om svangerskapshypertensjon. Blodtrykket sjekkes også. Dette gjøres for å vurdere den gravides risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning, men også for å finne de som allerede har et høyt blodtrykk.


Kjekt å vite, ringte legekontoret i dag for å høre om man fikk sjekka blodtrykk uten time, men det gikk vist ikke. Har hatt lavt blodtrykk før (når jeg ikke var gravid ), og da var beskjeden å drikke mer kaffe og spise mer lakris. Kjipt at det ikke funker nå liksom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg