onsdag 9. september 2015

Lage lapskaus

Lage lapskaus

Brun lapskaus laget fra bunnen av er god norsk tradisjonsmat. Lys lapskaus er genial mat å ha ferdig når man kommer frem til en kald hytte sent en fredag kveld. Eller kanskje dugnadsmat til gjengen som har hjulpet til med flytting?


Lage lapskaus

Eller rett og slett trøstemat en dag du føler deg litt uggen og småforkjølet. Det hjelper garantert. Fordelen med lapskaus er at den er ypperlig å lage dersom du har rester igjen fra tidligere middager, eller forskjellige grønnsaker som bør brukes opp. En rest kjøttkaker eller stek og brun saus er et ypperlig utgangspunkt for lapskaus. Alle typer grønnsaker kan brukes.


Og hvorfor ikke invitere venner på lapskausmiddag, det er ikke alltid nødvendig med alskens gourmet mat. Jeg bruker selv å lage denne gryten når vi skal spise flere og når det er gunstig med mye slik at middagen neste dag og er. Rør godt i lapskausen rett før servering, så knuses potet-terningene og jevner lapskausen. Lapskaus kan du trygt lage dagen i forveien. En super familiemiddag som etter litt forberedelser kan stå å putre for seg sjølv: Du trenger, ca.


Lage lapskaus

Hjemmelaget lapskaus er en varmende klassiker til kjølige kvelder, og med høstens rotgrønnsaker får du en smaksrik middag med flotte høstfarger. Denne oppskriften på mørk lapskaus med storfekjøtt er verdens beste, syns vi. Duften tar oss rett tilbake til fars eller mormors kjøkken, og fyller oss med gode minner.


Men det er bare frem til nå. Klassisk lys lapskaus til høstkvelden. Bruk dl lapskausblanding. Herlig mørt kjøtt, massevis av grønnsaker og en tykk brun saus!


Jeg tenker at lapskaus er perfekt todagersmat. Altså at når du lager det, må du lage så mye at du har til middag i to dager. Husk bare å avkjøl restene som du skal spise dag nummer to, med en gang du har. Når jeg hører ordet lapskaus så tenker jeg gjerne på denne grøtete gryteretten, bestående av diverse grønnsaker og kjøtt, som spises sammen med flatbrød. Vi er i gang med ei ny veke, og visst du vil lage noko skikkelig godt og enkelt til middag, er lapskaus midt i blinken.


Flere mener at det ikke er slik en ekte lapskaus må være, men man kan godt servere den som en slags gryte eller suppe, og med fortsatt identifiserbare grønnsaker. Denne klassikeren passer perfekt til kalde dager. Husk at det er lov til å improvisere!


Lage lapskaus

Uansett, lapskaus er ikke en rett som jeg tenker på med gode minner. Nå vil ikke det si at jeg ikke likte det, det var bare ikke noe spesielt med det. Ingenting som huket seg fast som et kjært matminne for å si det sånn. Og det er jo litt leit. For lapskaus er godt det!


Og ypperlig som hverdagsmiddag! Mer anvendelig mat finner man rett og slett ikke. Her får norske tradisjonsrike råvarer virkelig komme til sin rett, uten å bli overkjørt av jålete ingredienser.


Når du har lyst på skikkelig real middagsmat er det få ting som slår ei stor gryte med lapskaus ! Sant å si så har jeg aldri laget lapskaus selv, det er slik god gammeldags sikringskost som jeg aldri har tenkt på å lage tidligere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg