fredag 23. mai 2014

Crp verdier kreft

Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. CRP verdier kan bli over hundre – Når blir CRP -målinger brukt?


Når vi ser etter betennelse i kroppen, som kan være på grunn av en bakterie- eller virusinfeksjon. Men CRP stiger også ved andre tilstander, for eksempel ved gikt, kreft og hjerteinfarkt, opplyser Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA), til. CRP øker som regel mer ved bakterielle infeksjoner enn ved ukompliserte virusinfeksjoner.


Ved blant annet lungebetennelse har prøven imidlertid begrenset verdi når det gjelder å skille mellom bakterier og virus. I motsetning til blodsenkningen (SR) øker CRP lite under svangerskap. Noen har høyere crp verdier normalt sett enn andre, eller de kan ha forhøyet verdi over tid som en følge av at immunforsvaret jobber med noe.


For høy s- crp - Kropp og helse - Kvinneguiden. Høyere verdier sees gjerne ved kreft med spredning og evt benmargssykdom og lymfekreft. CRP finnes i blodet som et tegn på infeksjoner eller inflammasjoner i kroppen.


De siste årene har eksperter ment at høye CRP - verdier i blodet øker risikoen for hjerteinfarkt. Tolkning av prøvesvar: Lave verdier betyr jernmangel (tomme jernlagre). Ferritin er også et akuttfaseprotein, på samme måte som CRP , og kan være forhøyet ved betennelser og infeksjoner. Kraftig forhøyede verdier ses ved noen typer blodkreft, ved leverskade og hemosiderose. Hemoglobin (Hb) Populær betegnelse: blodprosenten.


Høy CRP hos en frisk person kan være en indikasjon på at kreft er under utvikling, men det kan også være andre, mindre skremmende sykdommer som ligger bak, for eksempel leddgikt, slag. Vanlige blodprøver: Kreft i et organ vil enten kunne føre til at dette organet slutter å fungere eller at det lekker ut stoffer fra det. Dette kan føre til høye eller lave verdier. Klart endrede verdier bør føre til videre utredning. Det er vanligere å finne andre forklaringer til det unormale blodprøvesvaret enn kreft.


Høye verdier er tegn på akutte infeksjoner og andre betennelser. Infeksjoner med bakterier gir som regel høyere CRP enn infeksjoner med virus. Virusinfeksjoner: CRP er ofte normal eller bare litt forhøyet tidlig i en virusinfeksjon.


Enkelte virus kan likevel føre til enda høyere CRP - verdier. Den øker som regel ved kreft , men kan også øke ved godartede prostataplager. PSA-verdien alene sier ikke nok, derfor skal man alltid følges opp for å se hvor raskt verdien eventuelt øker. Dette er et viktig hjelpemiddel for å påvise kreft i prostata, følge sykdomsutviklingen og måle virkning av behandlingen. Hvis problemstillingen er om pasienten har bakteriell eller viral infeksjon, vil verdier over ca.


L tale for bakteriell infeksjon. Unntak vil være influensa og mononukleose som begge kan gi høyere CRP - verdier. Høy CRP taler for pyelonefritt ved urinveisinfeksjon hos barn. CRP - verdi er en viktig laboratorieparameter som alltid peker på betennelse. Les her hvorfor det kan være forhøyet i kreft.


CRP eller hurtigsenkning er en verdi man bruker for å påvise infeksjoner i kroppen. En CRP på er mest sannsynlig et tegn på bakteriell infeksjon (ved virus er CRP vanligvis ikke over 50), men noen virus-infeksjoner kan også gi høyere verdi. CRP -måling alene sier ikke så altfor mye, den må sees i sammenheng med sykehistorien. CRP er et akuttfaseprotein som produseres i leveren ved stimulus, som f eks en infeksjon, det være seg bakterielt eller viralt. CRP er IKKE selektiv for infeksjoner som trenger antibiotika eller ikke.


En tommelfingerregel er at hvis CRP er over 1er det bakterielt, hvis det er under 1er det viralt. Man kan ha en liten infeksjon i kroppen, som f eks forkjølelsessår eller når CRP er veldig høy kan det være influensa, lungeinfeksjon. Men du kan IKKE si at det er kreft om CRP er over 100. Så folk må ikke bli redde av den grunn, om det er over 100. C-reaktivt protein, oftest kalt CRP , er en blodprøve som særlig brukes ved diagnostikk av infeksjoner.


Nivået av CRP stiger når en betennelsesreaksjon begynner i kroppen. Blod til analyse kan tas ved et stikk i fingeren og kan analyseres raskt, noe som gjør prøven anvendelig og mye brukt både i allmennpraksis og i sykehus. Ved svært høye verdier er det sannsynlig at det er snakk om en bakterieinfeksjon mens det ved noe lavere verdier er mer sannynlig at det er snakk om virus. Infeksjonsprøver vil øke mistanken om en tilstand men kan ikke brukes for å stille en nøyaktig diagnose.


Bare verdier over normalområdet har betydning. Denne prøven vil ikke kunne gi noe eksakt svar på om du har sykdom eller ikke, men den vil i mange sammenhenger være nyttig tilleggsinformasjon for legen i hans eller hennes kliniske arbeid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg