onsdag 9. april 2014

Gravid influensavaksine

Levende svekket (attenuert) influensavaksine (LAIV) inneholder kuldeadapterte, temperaturfølsomme, svekkede influensavirus og administreres i form av nesespray. LAIV har nedre aldersgrense år og øvre aldersgrense år. Siden vaksinen er levende skal den ikke brukes til personer med klinisk immunsuppresjon eller til gravide.


Anbefalingen gjelder for influensasesongen (høst og vinter). Ta kontakt med fastlege for å få vaksine. Om influensavaksine. Studier viser at vaksinen gir like god beskyttelse for gravide som for andre friske voksne. Sandbu sier at influensasykdom kan skade fosteret i mors mage.


Og en av grunnene til at gravide anbefales vaksine, er at gravide har noe nedsatt immunforsvar for at kroppen ikke skal avstøte fosteret. Dermed har gravide høyere risiko for å bli alvorlig syke hvis de får influensa, forklarer Sandbu. Tok den som gravid og tar den som ikkegravid. Med små barn i barnehagen og dårlig immunforsvar får jeg ALT som er. Har hatt en kraftig forkjølelse og bronkitt i to uker nå.


Hun forteller at det fortsatt er få gravide kvinner som vaksinerer seg, til tross for at de tilhører risikogruppen som er anbefalt influensavaksine. Med andre or sjanse for beskyttelse, og stor sannsynlighet for mildere forløp hvis man faktisk blir syk. Folkehelseinstituttet anbefaler influensavaksine til gravide etter 12. Dette er fordi gravide i andre og tredje trimester og spedbarn har en økt risiko for alvorlig sykdom hvis de får influensa. Gravide i første trimester som også har annen tilleggsrisiko bør ta vaksine.


Risikoen øker mot slutten av svangerskapet. Inaktivert influensavaksine anbefales derfor til alle gravide i 2. Barn og voksne med enkelte kroniske sykdommer bør ta influensavaksine hvert år. Vaksiner deg mot influensa. Beskytt pasientene og deg selv mot influensa. Influensavaksinen beskytter deg og barnet.


Gravide har imidlertid høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom eller alvorlige komplikasjoner dersom de får influensa. Ja, da skjønner jeg. Man skal jo vente med å vaksinere seg til 2. Trimester sies det, men det betyr vel ikke at det ikke er en fordel å være vaksinert allerede før man bli gravid jeg aner ikke altså, men skjønner jo godt at du tenker at du likegjerne kan ta den nå i og med at du nok er gravid i løpet av influensasesongen likevel.


Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Internal Medicine og viser at også spedbarnet drar nytte av at moren vaksinerer seg. Derfor omfatter ikke anbefalingen om influensavaksine gravide i denne perioden. Imidlertid kan vaksine vurderes der den gravide i tillegg har annen risiko for komplikasjoner av influensa.


I Norge anbefales influensavaksine til gravide etter 12. Mange gravide uttrykker imidlertid skepsis mot vaksinen. Informasjon og tilbud om influensavaksinasjon i forbindelse med svangerskapsoppfølgingen kan være viktige skritt i retning av høyere vaksinasjonsdekning. Hvis du er gravid , så bør du ta vaksinen.


I norge anbefales ikke vaksinen til alle, men gravide og eldre og folk med underliggende sykdom er i risikogruppe for alvorlig sykdom og komplikasjoner, og bør derfor vaksineres. Du har helt sikkert hatt influensa før, selv om du ikke er klar over det selv. Noen rammes ganske mildt av influensa.


Gravid influensavaksine

Jeg tok den ikke og angrer. Jeg fikk nemlig influensa i tredje trimester og ble så dårlig. Endte med å bli lagt inn på sykehuset, utviklet seg til bronkitt og pga presset fra magen opp på lungene samtidig som bronkiene snørte seg sammen fikk jeg ikke nok oksygen og måtte ha pustehjelp.


Hei, Jeg er gravid i tredje trimester og skal ta influensavaksinen til uken. Jeg har aldri hatt influensa før, eller tatt vaksinen, så er spent på hvordan kroppen reagerer. Er også redd for barnet i magen.


Jeg skjønner at selve vaksinen er trygg for barnet, men jeg er mer redd for om noen av bivirkningene kan skade barnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg