onsdag 22. november 2017

Vondt i venstre hofte

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Det å ha vondt i hoften og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt og kan gå utover livskvalitet og arbeidsevne. Plaget med dårlig hofte ? Her er gode øvelser for hoftene som gir økt styrke, mindre smerter og bedre funksjon.


Mange er ikke alltid så flinke til å ta hensyn til hoftene før de begynner å gjøre vondt – hofteproblemer kan ha en rekke årsaker, slik som artrose, traume, muskeldysfunksjon og lignende.

Vedvarende smerter i hoften kan komme av at det har oppstått en rift i leddleppen, som gjør at en løs bit slår seg inn i selve hofteleddet. Vanligvis merker pasientene en plutselig oppstått smerte i lysken. Jeg er en jente på år.


Det begynte også å bli von. Smertene kjennest ut som en slagst stråling ned over baksiden og utsiden av låret, føles ut som et støt. Det er ikke vondt hele tiden, men varierer fra perioder med mye smerter til perioder som er smertefrie. Beskrivelse av røntgenbilde av hoften : Dette er et A-P bilde, altså er det tatt fra framsiden mot baksiden.


Til venstre ser vi en sunn hofte med normale leddforhold.

Til høyre ser vi en hofte med betydelig cox artrose (hofteslitasje), da ser vi at leddet har betydelig redusert avstand mellom hodet av femur og acetabulum. Avaskulær nekrose af venstre hofte. Vondt i rumpa er en plage som rammer en større andel av. Utsiden av hofta i høyde med hofteleddet kan bli sete for belastningslidelser. I dette området finnes en rekke slimposer (bursa) som ligger som beskyttelse mot beinfremspring (trochanter major) og mellom sener som passerer forbi.


Et beinet utspring fra lårbeinet, trochanter major, er det viktigste landemerket i dette området. Den siste månedene har jeg hatt vondt i venstre hofte. Det kjennes ut som om det sitter ved leddet. Smertene kommer når jeg skal reise meg opp etter at jeg har sittet en stund eller hvis jeg går ned en trapp.


Kan fint presse på hoften uten at det gjør vondt. Tøyning for muskulatur på utsiden av hoften og for senedraget på utsiden av låret kan du gjøre slik: Stå med høyre ben i kryss bak det venstre og len venstre hånd mot en vegg (føttene skal stå ganske tett inntil hverandre). Hva kan dette være? Len deg over mot venstre ben og skyv høyre hofte ut mot høyre. Ved undersøkelse hos oss ble det konstatert vridning i bekkenet, nedsatt bevegelighet og betennelse i venstre hofte.


Bekkenet og hofteleddet ble manipulert av kiropraktor og hun ble deretter henvist tiltrykkbølgebehandling for å fjerne betennelsen rundt hofteleddet. I tillegg fikk hun dypmassasje på setemuskulaturen av en osteopat. Ikke bare fra selve hofteleddet og omkringliggende sener og muskler, men også fra en rekke andre mer fjerntliggende strukturer.

Ofte nevner pasientene at det kan gjøre litt vondt i starten, når de begynner å gå, men så kan det gå over når de blir varme. Smerter i hoften kategoriseres gjerne utifra hvor i hofteområdet smertene er lokalisert. Går de veldig langt kan plagene komme tilbake igjen på slutten.


Som tidligere nevnt skyldes dette det meste av tiden luft i magen. Men fordi denne delen av kroppen også inneholder bukspyttkjertelen, magesekken, venstre nyre og leveren, er dette noe du rett og slett ikke kan ignorere. Både unge og gamle rammes. Hofte - og lyskeplager kan ha mange årsaker. Det er flere strukturer i hoften som kan gi opphav til smerte.


Eksempler er muskulatur, slimposer, skjelett, leddbånd og nervevev.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg