torsdag 30. november 2017

Kikhoste hos voksne

Kikhoste forårsakes av bakterien bordetella pertussis. Vaksine mot kikhoste inngår i standard vaksinasjonsprogram for barn. Vaksinens effekt avtar med årene, og derfor har man sett økt forekomst av kikhoste hos voksne i de senere år. Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste. Europeiske studier viser at cirka prosent av alle tilfeller av kronisk hoste hos voksne er kikhoste.


Bakterien overføres gjennom luften via dråpesmitte fra personer som hoster. Acellulære kikhoste -vaksiner består av rensede komponenter fra kikhostebakteriene. De gir betydelig mindre bivirkninger enn helcellevaksinen gjorde. Vaksinen gir over beskyttelse mot klassisk kikhoste. Selv om den ikke hindrer sykdom hos alle, vil den oftest mildne og avkorte forløpet og redusere forekomsten av komplikasjoner.


Voksne kan ha plagsom tørrhoste uten kiking som eneste symptom. Vaksinerte som får kikhoste har ofte et mildt forløp av sykdommen. Feber er uvanlig i denne fasen.


I denne fase går hosten tilbake. Tilbakegangen kan ta 1-uker. Noen kan ha vedvarende tørrhoste mye lengre. Symptomer på kikhoste.


Hos spedbarn kan hosten være totalt fraværende eller minimal. De kan ha apné, en pause i pusten. I de tilfeller der første prøve er tatt sent (– uker etter symptomdebut hos vaksinerte og – uker hos uvaksinerte) kan et titerfall mellom akutt- og rekonvalesensserum indikere kikhoste. Hos ungdom og voksne mistenkes kikhoste ofte sent i sykdomsforløpet, slik at tidlig prøve ikke er tilgjengelig. Tilfeller med kikhoste hos de minste barna har sunket de siste årene på grunn av vaksinasjon, men øker hos tenåringer og voksne.


Kikhoste hos voksne

Det er økende forekomst av kikhoste blant ungdom og voksne. I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen. Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Bakterien fester seg til slimhinnene og produserer et toksin som irriterer og fører til slimdannelse. Tidligere vaksinerte ungdom og voksne får ofte mildt forløp hvis de rammes av kikhoste.


Hos uvaksinerte varer sykdommen i 6-uker eller lengre. Spedbarn er mottagelige for kikhoste fra fødselen. Før vaksinasjon ble innført, fikk ca.


De som har hatt kikhoste , vil være immune mot sykdommen i mange år. Typisk at legene ikke forventer kikhoste hos voksne. Hørte om en 20-åring som var sikker på han hadde kikhoste , og insisterte på å få tatt en prøve.


Legen ga seg til slutt, og pasienten hadde rett. Enda et eksempel på at pasientene selv ofte er de beste til å stille diagnose. Hos voksne og eldre barn er kikhoste normalt ikke forbundet med alvorlig forløp og fører sjeldent til sykehusinnleggelse eller dødsfall, men kan gi veldig langvarig hoste, sier hun. Selv om det å få kikhoste i voksen alder ikke er forbundet med stor risiko, er det ifølge Greve-Isdahl ingen tvil om at det oppleves som svært plagsomt.


Vil etter hvert gi gjøende hoste som er svært plagsom for barnet. Sterke hosteanfall. Kan medføre oppkast og slimdannelse. Det finnes en mildere variant av kikhoste. Andre steder i verden er kikhoste en relativt vanlig dødsårsak, særlig hos små barn.


Slik er det heldigvis ikke i Norge, men Flem vektlegger viktigheten av å oppsøke lege i tide om det er mistanke om at barnet kan ha kikhoste. Mange av dem som behandles for kikhoste på sykehus, er små barn, sier hun. Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, hvor de fremkaller alminnelige forkjølelsessymptomer (snue, heshet og hoste).


Sykdommen smitter lett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg