fredag 17. november 2017

Graviditet og kvalme

Hos noen kan kvalmen være der til alle døgnets tider. Den nøyaktige årsaken til svangerskapskvalme er ikke kartlagt, men den har vært knyttet til en stigning i svangerskapshormonet hCG. En del gravide synes at smaks- og luktesansen blir mer følsom enn den pleier.


Lukter som de ikke har reagert på før, for eksempel matos og parfyme, gjør dem kvalme. Enkelte kvinner forteller at de plutselig får avsmak for bestemte matvarer og smaker som de tidligere har likt, for eksempel kaffe, mat som er nedlagt i eddik, eller pepper.

Spis mat rik på karbohydrater, som grovbrø frokostblandinger, poteter og ris. Sørg for rikelig med drikke (særlig hvis du kaster opp). Unngå alt som fremkaller kvalme og gjør deg uvel. Hos de fleste kvinder forsvinder den omkring uge 14. En del kan dog fortsat have kvalme under hele graviditeten.


Morgenkvalmen plejer at være et tegn på en sund graviditet. Men hvis du ikke har kvalme , betyder det ikke, at der er noget galt med dig eller barnet. For å redusere kvalmen i graviditeten , er det for det første viktig å ikke la magen gå tom.

Forsøk å spise litt hver andre til tredje time, og prøv å innta mat med lavt energi- og høyt proteininnhol sier sier Hedvig Marie Egeland Nordeng. Dersom tilstanden blir så alvorlig at den påvirker din allmenntilstan kalles den hyperemesis gravidarum. Denne tilstanden kjennetegnes ved så kraftig kvalme og brekninger at det går betydelig utover allmenntilstanden. I tillegg til kvalme og oppkast er symptomene ømfintlighet i abdominalmuskulaturen på grunn av oppkast, svimmelhet i oppreist stilling og symptomer på dehydrering. De viktigste objektive funn er tegn på dehydrering og vekttap.


Brekningene fører til en metabolsk alkalose, som blir renalt kompensert. Men du kan have kvalme på alle tidspunkter af døgnet. Hvis du har meget slem graviditetskvalme og bliver ved med at kaste op, kan du få væskemangel, forskydninger i din saltbalance, tabe dig og blive svækket.


Følelegemer i hu sener og ledd forteller hjernen hvordan vi beveger på armer og ben og hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg i forhold til føttene. Vi blir først bevisst på vår balanse når noe er galt eller uvant. Svimmelhet skyldes ofte at signalene vi mottar fra syn og balanseorganer ikke stemmer overens eller er uvante.


Ubehagelighetene kan imidlertid inntreffe i ulik grad. Mange opplever kun litt morgenkvalme og en enkelt brekning, mens andre er plaget av voldsom kvalme og kaster opp en rekke ganger. Hun er professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.


Akutt diaré skyldes som regel at du har fått i deg bakterier eller virus som magen reagerer på. Her finner du stoppende midler som kan lindre plagene. De fleste oplever kvalme og opkastninger i større eller mindre grad i løbet af deres graviditet.

Her kan du få nogle tips og tricks til, hvordan du kan mildne kvalmen. Kvalme , oppkast og diaré. Du får også indsigt i, hvornår morgenkvalme og opkastninger kan give grund til at kontakte lægen.


Kombinasjonen graviditet og kvalme er velkjent også blant dem som aldri har vært gravide selv. Internett er fullt av både gode og dårlige rå men finnes det noen tips som faktisk kan hjelpe mot svangerskapskvalme? Tips mot kvalme under graviditeten Jordmor Henriette Haugeto. Ukjent årsak til kvalmen.


Det kommer vi tilbake til. Både Vikanes og Eberhard-Gran mener kvinner med Hyperemesis gravidarum blir oversett i helsevesenet. Du vil sannsynligvis føle deg unormalt trett de første ukene i graviditeten. Du kan bli kvalm, og til og med kaste opp, mellom andre og åttende uke i graviditeten.


Dette går vanligvis over innen uke 16. Behandling av kvalme og oppkast. Har du fått en infeksjon i fordøyelseskanalen, er oppkast og diare en effektiv måte å skille ut skadelige stoffer fra kroppen på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg