onsdag 8. november 2017

Hva er kolikk

Kolikk starter vanligvis når barnet er noen uker gammel og stopper ved 3–måneders alder. Gråtetoktene varer i minst timer daglig i minimum dager i uken over en periode på minst tre uker. Ingen vet sikkert hva som er årsaken til kolikk. Forskere har lansert flere forslag til hva som kan utløse kolikk , men de er ikke sikre.


Hva er kolikk

Her har jeg hørt at kolikk er mer utbredt blant førstefødte enn hos barn med eldre søsken. Jeg har også sett det påstått både at kolikk er mye mer utbredt i den vestlige verden enn ellers, og at det er like utbredt overalt. Hva er spedbarnskolikk?


Spedbarnskolikk forekommer hos barn fra de er noen uker gamle og opp til tre-måneders alder. Barna, som ellers er friske og har normal vektoppgang, får periodevis uforklarlige og voldsomme skrikeperioder i mer enn tre timer flere dager i uken. Kolikk , colica, er anfallsvise magesmerter fra et av bukens hulorganer.


Hva er kolikk

Smertene er kraftige, skjærende eller huggende. De er som regel takvise og varer noen få sekunder av gangen. Kolikksmerter hos spedbarn kalles spedbarnskolikk. Ordet kolikk betyr opprinnelig tarmkrampe. Uansett årsaken til kolikken, er symptomene ofte like, og for veterinæren er det vanligvis vanskelig å raskt avgjøre hvilken type kolikk det dreier seg om.


Symptomene på kolikk er ofte spisevegring og generell uro, og problemene kan vare lenge. Kolikk er en fellesbetegnelse for smerter i mage og tarmsystem. Det vanligste hos hest er kolikk , altså smerter som kommer fra tarmsystemet. Av og til kan også kolikk komme av smerter fra et annet organ i mageregionen eller en sykdom med symptomer som likner kolikk. Kolikk har altså ingen entydig årsak, men kan skyldes mange ulike tilstander hos barnet.


Vi kaller det kolikk når barnet har skriketokter mer enn tre timer av gangen, og mer enn tre ganger pr. All informasjon på NHI. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke lege.


NHI er uten ansvar for innholdet på eksterne websteder det er lenket til. Det er mange teorier på årsakene til kolikk. Sannsynligvis er tilstanden multifaktorielt med hovedstamme i dysfunksjoner fra magen slik som laktoseintoleranse (det betyr at man ikke tåler melkesukker i melken). Nervesystemet kan også være svært delaktig siden barnet er veldig sårbar for.


Hva er kolikk

Dessverre vil de fleste hester få kolikk på et eller annet tidspunkt. For deg er det derfor ytterst nødvendig å vite hvordan du identifiserer symptomene, og hva du bør gjøre deretter. Kolikk Magesmerter Symptomer hos voksne Selv om kolikk er vanligvis en tilstand som er forbundet med babyer, kan voksne lider lignende symptomer. Ved spedbarnskolikk varer gråtetoktene i minst timer daglig, minst dager i uken i en periode på minst uker, hos et ellers friskt barn.


Plagene er gjerne på det verste rundt ukers alder og er ofte gradvis avtakende før de stopper ved 3-måneders alder. Barnet ditt kan ha kolikk hvis det er urolig og har anfall med intens gråt, særlig på kveldsti i mer enn timer om dagen, i mer enn dager, og med varighet på mer enn uker. Spedbarn med kolikk har ofte også oppblåst mage, mye tarmgass, raping, gulping og forstyrret søvnmønster. Man snakker om kolikk når et spedbarn - daglig eller nesten daglig og ofte på samme tidspunkt av døgnet - gråter utrøstelig i flere timer.


Man vet ikke hvorfor barnet gråter, men man tror at det skyldes magesmerter, da barnet trekker benene opp under seg og knytter hendene. Låsning i nakke og rygg kan gi kolikk , spesielt om barnet ble født ved hjelp av vakuum eller fødselen var lang, sier Aanderaa. Hvis barnet har kolikk er det viktig at mor kutter ut alle melkeprodukter, da barnet kan ha en intoleranse mot melkeprodukter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg