onsdag 22. november 2017

Vannkopper smittefare

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus.


Av og til kan også friske personer få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Dette er årsaken til at de aller fleste har gjennomgått infeksjonen i voksen alder. Ofte blir mange barn smittet av vannkopper samtidig, enten på skolen eller i barnehagen, hvis ett barn først har fått vannkopper.


Vannkopper er svært smittsomt. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen. Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver. Helvetesild og smittefare.


Hvis man er tidlig ute, kan behandling med tablettter (antivirale tabletter) hjelpe. Når alle sårene er skorpebelagt, regner man med at det ikke er smittefare lenger. Ved førstegangs smitte gir vannkoppeviruset vannkopper. En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben.


Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Er du immun mot vannkopper kan du trygt være sammen med de som er smittet uten at du blir syk. Det stemmer altså ikke. Etter gjennomgått vannkoppeinfeksjon vil viruset legge seg i nerveceller latent.


Herfra kan det etter flere år eller tiår aktivere seg igjen og gi herpes zoster, som på folkemunne kalles helvetesild. FÅR IKKE FLY: Hånd-, fot- og munnsyke er bare én av sykdommene barnet ditt ikke kan fly med på grunn av smittefare. I de fleste tilfeller er det imidlertid vannkopper som fører til flynekt. Dersom det er vannkopper med skorpe og litt gult under, er det ikke lenger smittsom – men det kan være at det har kommet bakterier i og dannet en brennkopp. På grunn av smittefare må barnet holdes hjemme hvis brennkoppene er mange og synlige.


Hvis det kun er snakk om noen få som kan dekkes til kan barnet gå i barnehage eller på skolen. For å hindre smitte er det viktig at barnet vasker og tørker hendende godt, spesielt etter å ha tatt på utslettet. Personer med helvetesild kan smitte andre med vannkopper.


Vil du unngå smitte helt, kan du vaksinere barna. For i og med at vannkopper regnes som en ufarlig sykdom, er ikke denne vaksinen en del av vaksinasjonsprogrammet i Norge. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke. En PC får verken vannkopper eller influensa, den hoster ikke og nyser aldri.


Likevel hører vi rett som det er om datamaskiner som er smittet med virus. Dette ble langt, men jeg må spørre dere litt til råds her: Datteren min er hos pappaen sin annenhver helg, og avtalen er at dersom hun er for syk for barnehagen på en av hans dager (dvs når han skulle hentet eller levert) er det han som skal være hjemme med henne. Han har alltid vært veldig flink. P grunn av smittefare m barnet holdes hjemme hvis brennkoppene er. Jeg tenker at selv om hun har hatt vannkopper fr, kan vi utsette.


Smittefaren opphrer nr alt utslett har dannet skorpe. Hvis A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment ikke lindrer nok – og nattesøvnen forstyrres – kan lege eventuelt foreskrive kløestillende legemidler. En immunsupprimert sykehuspasient med herpes zoster ga i England opphav til tilfeller av vannkopper : fem blant personalet, to medpasienter (hvorav én døde) og fire besøkende.


Dette understreker betydningen av sterk skjerming rundt immunkompromitterte med herpes zoster, da de antas å ha større virusmengder i sine lesjoner og dermed representere større smittefare. Etter du har hatt vannkopper , vil viruset trekke seg tilbake og blir værende i nervecellene. Vanligvis ligger virus i nervecellene i mange år uten å skape problemer fordi immunforsvaret holder dem i sjakk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg