fredag 19. august 2016

Helvetesild smittsomt

Jeg har fått helvetesild og lurer på om det er smittsomt ? Sykdommen kan forekomme i alle aldersgrupper, men er relativt sjelden hos unge mennesker, og hyppigheten stiger raskt med alderen. De fleste tilfeller er hos personer over år. Som regel er ikke dette et problem siden de fleste får vannkopper i ung alder, men personer med nedsatt immunforsvar kan bli syke og bør derfor unngå kontakt med personer med helvetesild. Mange lurer på om helvetesild er smittsomt , og svaret er ja, denne sykdommen kan definitivt overføres til andre.


Hos eldre kan det være jagende, brennende og sviende smerter i det angrepne hudområdet i over måned etter utbruddet. Disse smertene opptrer hyppigere ved helvetesild i ansiktet. Blemmene du får ved helvetesild inneholder væske, og du er smittsom inntil alle blemmene har tørket inn og fått skorpe.


Smittsom til blemmene har skorpe. De som har hatt vannkopper tidligere er imidlertid immun. Selv om vannkopper og helvetesild er forårsaket av samme virus, er vannkopper lett spre seg fra person til person, gjennom luften, eller kontakt med vannkopper blemmer, mens helvetesild er ikke smittsom. Når en person har blitt smittet med vannkopper, forblir varicella-zoster virus i dvale i nerverøttene.


For å redusere risikoen for bivirkninger er det viktig å drikke mye væske mens behandlingen pågår. Behandlingen er i tablettform og skal pågå i en uke. Bare de som allerede har hatt vannkopper kan få helvetesild. Om du aldri har hatt vannkopper, kan nærkontakt med blemmene gi smitte. Vanlige symptomer på helvetesild er: Prikking eller smerte i et avgrenset hudområde.


Smertene kan forverres ved berøring. Man kan ikke smitte andre med helvetesild , men fordi blemmene inneholder vannkoppevirus kan man smitte andre med vannkopper. Helvetesild er i praksis ikke smittsomt , men det finnes virus i blemmene. Hos cirka vil symptomene på helvetesild gå over i løpet av noen uker.


I motsetning til andre infeksjoner forårsaket herpes, vil ikke helvetesild være smittsomt. Det betyr at du ikke vil få viruset, selv om personen viser tydelige tegn på utbrudd. Imidlerti vil det være mulig å smittes av helvetesild dersom du aldri har hatt vannkopper.


Det opptrer som regel på overkroppen, men kan også komme rundt øyet og andre steder. Andre komplikasjoner er bakteriell sekundærinfeksjon i utslettet, muskellammelser og tegn til infeksjon i sentralnervesystemet. Det er smittsomt ved berøring av utslettene. Langs nervens forløp kommer det et utslett - helvetesild. I de fleste tilfeller går helvetesild over av seg selv i løpet av noen uker.


Hos noen vedvarer smertene i måneder, i sjeldne tilfeller i flere år, selv om utslettet er forsvunnet. Denne tilstanden kalles postherpetisk nevralgi, som betyr nervesmerter etter helvetesild. Utslettet er kløende, og gir kriblende, brennende smerter. Ikke alle som har hatt varicella (vannkopper) vil utvikle helvetesild. Vanligvis reagerer viruset hos dem som har midlertidige eller permanente endringer i deres immunforsvar, forårsaket av alder, annen sykdom eller bruk av medisiner.


Slike medisiner inkluderer blant annet kortikosteroider, reumatisk medisinering. Varicella eller tidligere episode med helvetesild. Som vannkopper, viruset som forårsaker helvetesild er smittsomt og kan bli videre til noen som ikke har hatt vannkopper.


Median follow-up tid 3. Personen vil utvikle vannkopper i stedet for helvetesild. Av denne grunn er det viktig å holde seg borte fra folk som er mest utsatt for smitte. Dette inkluderer små barn, gravide, nyfødte og personer med svakt immunforsvar. En vaksine mot viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild forebygger trolig helvetesild hos personer over år.


Vaksinen tolereres godt, men noen flere kan oppleve hudirritasjon, hevelse eller ubehag på stikkstedet der vaksinen ble satt. Helvedesild (herpes zoster) er et smertefuldt udslæt der skyldes skoldkoppevirus (varicella-zoster virus). Du kan kun få helvedesil hvis du tidligere har haft skoldkopper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg