fredag 19. august 2016

Første tenner

Tannbørsten settes på fingeren og brukes deretter som en vanlig tannbørste. Barn pleier å få sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men det kan variere. Noen barn har tenner allerede når de blir født, mens andre får sine første etter ettårsdagen.


Like etterpå følger de to fortennene i overkjeven. Barn blir født uten tenner , da ligger tannanleggene skjult i kjevene. Den første tann bryter vanligvis frem ved 6-måneder.

Når barnet er år har alle melketennene brutt frem i munnen. Det er stor forskjell på når barn får sin første tann. Noen barn er tilsynelatende født med tenner , mens andre først får tenner i ettårs-alderen. Det er ingen fordel at barn får tennene tidlig - kanskje tvert imot! Tennene bryter vanligvis ut ved måneders alder, men dette tidspunktet kan variere mye fra barn til barn.


Typiske tegn til tannfrembrudd. Det første tegnet til tannfrembrudd kan være økt sikling. De første melketennene kommer i 5-måneders alder.

Melketennene skal barnet ha i mange år, noen av dem mister de ikke før i 13-årsalderen. Hvilke tenner kommer når? God tannhelse kommer ikke av seg selv. Bare barn med økt risiko for hull i tennene trenger tilskudd av fluor utover fluortannkrem, så man skal alltid vurdere behovet før en gir fluor.


Det er mulig å få hull i alle tenner – også de første melketennene. Munn og tann Barn og tenner. Barn får som regel sin første tann rundt seks måneders alder.


Gode tannpleierutiner bør innarbeides allerede når den første tannen dukker opp. Tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem er anbefalt for friske og sunne tenner. Det anlegges normalt permanente tenner. Bortsett fra de fire visdomstennene bryter tennene vanligvis frem fra femårsalder til 14-årsalder. Siden tennene også er kroppens hardeste bestanddeler, og derved forholdsvis lett blir fossiler, er studiet av tenner viktig i paleontologien.


Mange grupper kjennes bare fra funn av nettopp tenner. Særlig gjelder dette de første virveldyrene og tidlige pattedyrene fra kritt-tiden. Hvordan ta best mulig vare på babyens tenner ? Det er imidlertid store variasjoner, noen barn får ikke den første tannen før rundt 1-årsdagen. Greit å vite om tannfrembrudd og kløen som ofte hører til.


Og om hvor viktig tannpuss er fra første tann.

Det er uten tvil en spennende tid når barnets første tenner kommer fram. Likevel kan tiden det tar virke som en evighet for de små og være belastende for dem. Det finnes mange tegn til at tennene er på vei. Det er også tips til hvordan man skal komme seg gjennom denne tiden.


Puss fra første tann. Pass og puss omhandler enkle forebyggende og helsefremmende tiltak for å gi småbarn gode rutiner, denne brosyren er spesielt fin til småbarnsforeldre. Det er dermed veldig individuelt, når de varige tenner dukker frem. Senere frembryter visdomstennene. Kronen er den første delen av tannen som blir dannet i kjevebenet.


Når tannen brytes frem, er kronen dekket av en tynn film kalt cuticle, som har som formål å beskytte emaljen. Cuticle forsvinner langsomt med tiden som følge av tygging og tannbørsting. Dannelsen av røttene avsluttes først måneder etter tannfrembruddet av kronen.


Her finner du en fin oversikt over hvordan tennene vokser fram. Det svenske nettstedet alltombarn. Trykket fra en voksende tann kan lettes litt hvis barnet får noe å tygge på. Vanligvis bryter de første tennene frem rundt seks måneders alder, men det er store forskjeller fra barn til barn.


Vanligvis kommer den siste av i alt melketenner før barnet fyller år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg