fredag 26. april 2019

Blødning i svangerskapet

I de fleste tilfeller er blødninger tidlig i svangerskapet ufarlige, mens blødninger senere i svangerskapet alltid bør. Rundt en av fire av alle gravide opplever blødning i de første ukene av svangerskapet. Blødning under graviditeten kan ha mange ulike årsaker.


To til tre av ti kvinner som føder til termin, har hatt blødning tidlig i svangerskapet. Når det befruktede egget festes i livmorveggen, vil til prosent blø.

Tiltakende blødning , ofte ledsaget av magesmerter, er som regel et dårlig tegn. Så sjansene er absolutt til stede for at det skal gå bra. De fleste blødningene skjer i første trimester av svangerskapet. Obs – ved blødning i andre halvdel av svangerskapet skal det ikke utføres vaginal eksplorasjon eller spekulumsundersøke på grunn av fare for å forverre blødning ved placenta previa.


Oppfølging ved fastlege. Stedet der morkaken er festet i livmorveggen, blir alltid kontrollert ved den vanlige ultralydundersøkelsen rundt 18. Den gravide blir da alltid informert dersom morkaken har festet seg slik at det er fare for blødning eller er et hinder for at fødselen kan skje normalt.

Omtrent en fjerdedel av dem som føder til termin har opplevd dette i begynnelsen av svangerskapet , sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad. Hun forteller at det er vanligst å blø tidlig i svangerskapet. Men det betyr ikke alltid at slike abnormiteter kan skade barnet, selv om det absolutt er en bekymring for de fleste gravide kvinner. Fører til blødning fra skjeden og smerter på den ene siden av magen. Gir smertefri blødning.


Forekommer hyppigst i de tre første månedene av svangerskapet. Det er ikke uvanlig å oppleve en liten blødning , gjerne tidlig i svangerskapet. Mange opplever det og som oftest er det helt ufarlig, men mange blir redde, sier Cecilia Kleven, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, til Lommelegen. Så mange som en fjerdedel opplever en liten blødning.


Krever diagnostikk i samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Kan være helt ufarlig som lettblødende cervix eller cervixpolypp. En blødning kan også skyldes tilstander som vil ha en betydning for videre oppfølging og behandling i svangerskapet , eksempelvis forliggende placenta, løsning av placenta eller tegningsblødninger. Dersom man har kommet over halvveis i svangerskapet henvises gravide med blødning selv om de ikke har smerter.


Store blødninger, blødninger med klumper eller med mistanke om foster- eller morkakerester henvises også selv i tidlige deler av svangerskapet , selv om det ikke er smerte. Hvorfor fremgår av punktene nedenfor.

Er blødningen ledsaget av smerter eller murring? Artikler i dette kapittelet. Prognosen for tidlig blødning i svangerskapet er god og ca. Ved blødning i svangerskapet bør lege alltid konsulteres for å kartlegge årsaken. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Hun sier at det i de første ukene av svangerskapet ikke er helt uvanlig å ha en liten blødning , uten at det er noe farlig. Svangerskap utenfor livmoren. En blødning tidlig i svangerskapet kan imidlertid også være tegn på at fosteret har festet seg utenfor livmoren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg