onsdag 17. april 2019

Ultralyd graviditet

Langtidsstudier av barn som har vært utsatt for ultralyd i svangerskapet, viser ingen skadelige virkninger verken på vekst, språk eller kroppslig utvikling. Luftfylte organer som lunger og tarm gir imidlertid utilfredsstillende bilder. Når brukes ultralyd i svangerskapsomsorgen?


Denne ultralydundersøkelsen inngår i den ordinære svangerskapsomsorgen. Fosteret har blitt så stort at man som regel lett kan få god oversikt over graviditeten. Under graviditeten må flere ultralyder gjøres. Hos oss blir du møtt av erfarne ultralydspesialister (sonografer) med lang erfaring innen ultralyd. Sonografene har internasjonalt anerkjent utdannelse på masternivå fra bl.


Vi legger stor vekt på at ditt besøk hos oss skal bli en fin og hyggelig opplevelse i graviditeten , uansett når du velger å komme. Vi angir dessuten svangerskapslengde og utfører organgjennomgang svarende til fosterets alder. Ultralyd av gravide i tidlig svangerskap. Merk at andre medisinsk begrunnede undersøkelser gjøres i separat konsultasjon.


Ultralyd graviditet

Kan man gå til gynekolog når man er gravid? Når kan vi se på kjønnet på fosteret? Hvor tidlig kan gynekolog se graviditet ? I undersøkelsen føres et lydhode over den gravides mage, og med lydhodet sendes lydbølger inn i livmoren. Lydbølgene blir reflektert av foster, navlesnor og morkake, og fanges opp igjen av lydhodet.


Les også: Slik foregår 3D- ultralyd. Er uke for sent? Det er mye som kan oppdages lenge før kvinnen har kommet så langt i svangerskapet.


På første kontroll sendes det henvisning til ultralyd. Alle gravide vil også få tilbud om tester for hepatitt B, hiv og syfilis. Dersom den gravide er risikoutsatt for hepatitt B-smitte under graviditeten (f.eks. gjennom å ta stoff med sprøyter) anbefales flere tester under svangerskapet (helsedir.no).


Merete Arnøy er jordmor med spesialutdanning i ultralyd , og driver sin egen privatpraksis i Stavanger. Undersøkelsen utføres av legespesialist (gynekolog) for en optimal og sikker opplevelse. Hun får ofte besøk av gravide som ønsker tidlig ultralyd. Når er det tidligste en kan ta ultralyd i graviditeten ? I denne videoen svarer hun på følgende spørsmål: 1. En har i dag ingen holdepunkter for at ultralyd er skadelig for fosteret.


En internasjonal arbeidsgruppe har over lengre tid overvåket rapporter om skadelige effekter på fosteret ved bruk av ultralyd. En har så langt ikke funnet noe bevis på at ultralyd er farlig. Her møter du våre erfarne røntgenleger med god kompetanse innen ultralyd diagnostikk og erfarne jordmødre med kompetanse innen graviditet , svangerskapsomsorg og ultralyd av gravide. LES OGSÅ: Alt om ultralydundersøkelsen ved graviditet.


Hva brukes ultralyd til? Mange organer kan undersøkes med ultralyd , men det aller vanligste området som skal vurderes er magen. Forut for en slik undersøkelse er det vanlig å måtte faste, og det kan ofte være en fordel å ha en full urinblære. Vi kan tidlig i svangerskapet benytte ultralyd til å bekrefte graviditet og til å vise utviklingen av fosteret i livmoren. For noen er det viktig og tidligst mulig få svangerskapet konstatert.


Ultralyd graviditet

Allerede fra uke -kan vi gjøre ultralyd å se om hjertet slår. Denne undersøkelsen kaller mange for tidlig ultralyd. Dette vil oppdages ved ultralyd , men i utviklingsland (og før ultralyd ble vanlig) kunne slike graviditeter medføre at en normal fødsel ikke var mulig, og fosteret, moren eller begge døde.


I slike tilfeller vil en graviditet potensielt kunne bli livsvarig, ved at fosteret kapsels inn og forkalkes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg