tirsdag 23. april 2019

Svangerskap utenfor livmoren

Ved et svangerskap utenfor livmoren slår det befruktede egget seg ned utenfor livmorhulen. Egget kan være i eggleder (prosent), eggstokk, livmorhals eller i sjeldne tilfeller i bukhulen. Det befruktede egget kan den første tiden vokse normalt utenfor livmoren. I de fleste tilfellene skjer dette i egglederen. Graviditet utenfor livmoren Hva er graviditet utenfor livmoren ? Man snakker om en graviditet utenfor livmoren når det befruktede egget setter seg fast utenfor livmorhulen.


En ektopisk graviditet kan sitte i eggstokkene, i livmorhalsen, i bukhulen eller som det hyppigst forekommende, i egglederen. Svangerskap utenfor livmoren. Mellom og prosent av alle svangerskap i Norge er utenfor livmoren. Som regel er det en skade i egglederen som fører til at egget ikke kommer ned til livmorhulen slik det skal.


Slik behandles svangerskap utenfor livmoren Det er vanlig å ta ultralyd i slike tilfeller, og de fleste gynekologer vil ha svangerskap utenfor livmoren som en mulig forklaring. Men disse kan være vanskelige å oppdage. Ser man ikke noe i livmoren , men vet at kvinnen er gravi vil man se etter noe galt utenfor livmorhulen.


Symptomer på svangerskap utenfor livmor. Ifølge Legevakthåndboken vil de fleste med svangerskap utenfor livmor få symptomer mellom 4. Karlsen opptrer symptomene for graviditet utenfor livmor oftest i uke 6. På et tidspunkt vil det gjøre mer og mer vondt. Smerter tidlig i svangerskapet skal vekke mistanken.


Omkring 5–prosent av alle graviditeter ender som ektopiske. Passasjehindring i egglederne etter gjennomgått underlivsbetennelse, for eksempel gonoré eller klamydia, er årsaken til ektopiske svangerskap i de fleste tilfellene. Ekstrauterin betyr det som ligger utenfor livmoren. Ved svangerskap utenfor livmoren er det ikke foster i livmoren.


Det kan i det tidlige stadium være vanskelig å lokalisere graviditeten, men det kan observeres blod i bukhulen. Ved gjentatte målinger av svangerskapshormonet HCG, vil stigningen gjerne være mindre enn forventet. Iblant kan det ses levende foster utenfor livmoren. Ved en ultralydsundersøkelse gjennom skjeden vil legen kunne se om graviditeten sitter i livmoren. Hvis det ikke er tegn til svangerskap i livmoren , vil det være mistanke om at graviditeten sitter utenfor.


Eventuelt kan det være tale om en tidlig spontanabort. Noen ganger kan legen ved ultralydundersøkelsen se graviditeten utenfor livmoren. Unnfangelse utenfor livmoren.


I enkelte tilfeller vil fosteret bli unnfanget utenfor livmoren. Dette vil oppdages ved ultraly men i utviklingsland (og før ultralyd ble vanlig) kunne slike graviditeter medføre at en normal fødsel ikke var mulig, og fosteret, moren eller begge døde. Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel.


Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. En graviditet utenfor livmoren utvikler seg fra begynnelsen av som en normal graviditet, det vil si at man får de vanlige graviditetssymptomene, slik som brystspenninger og kvalme. Et blodprøvesvar av HCG kan også gi mistanke om svangerskap utenfor livmor. Mistanke om svangerskap utenfor livmoren vil alltid føre til innleggelse eller henvisning for sikker avklaring av diagnosen. Dere som har hatt svangerskap utenfor livmoren , vet dere om det pleier å se normalt ut på GU på forhånd?


Spørsmålet er vel helst relevant når det blir oppdaget SENT, da. Mener vel helst å spørre om man kan puste lettet ut dersom GU ser bra ut men HCG nivået har vært VELDIG mistenkelig. Dersom jeg har hatt ett svangerskap utenfor livmoren tidligere, kan jeg få dette igjen?


Ja, risikoen for et nytt slikt svangerskap er faktisk , men det er helt avhengig av hva som var grunnen til det første. Selv om du har hatt flere slike svangerskap kan du fortsatt bli gravid på vanlig måte, så sant en av egglederne dine er i orden. Slik hadde jeg det da jeg hadde svangerskap utenfor livmoren. Siden jeg ble gravid ble med icsi, fikk jeg god oppfølging av sykehuset. Fikk akutte magesmerter og ble innlagt på sykehuset.


Jeg har hatt svangerskap utenfor livmor, og det merker du. Min historie: Fikk ikke mensen, men negativ test. Jeg hadde svangerskap utenfor livmoren for noen år siden som endte med at egglederen sprakk og jeg måtte fjerne den. Også støttevevet, nemlig de elastiske fibrene, øker i antall. Det er ikke egget alene som bevirker livmorens vekst, noe svangerskap utenfor livmoren (se ekstrauterint svangerskap ) er et bevis på.


I slike tilfeller vokser livmoren også i svangerskapets første 8–uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg