torsdag 18. april 2019

Influensa eller forkjølelse

Influensa eller forkjølelse

Norsk teknologi fjerner bakterier, virus og sporer fra rom og utstyr. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Forkjølelse gir ofte snørr og rennende nese, noe som er uvanlig ved influensa. I tillegg føler man seg gjerne mer slapp og utmattet av en influensa.


Mange synes det er vanskelig å skille mellom forkjølelse og influensa. Ofte er nok det vi tror er influensa , en vanlig forkjølelse. Influensa er verre enn forkjølelse. Både influensa og forkjølelse er forårsaket av virus, men det er forskjellige virus som står bak.


Infeksjon med coronavirus hos mennesker forårsaker vanlig forkjølelse i de fleste tilfellene. Men noen coronavirus kan forårsake influensalignende sykdommer som kan få et alvorlig forløp, f. Har du influensa , er du også smittebærer, noe som gir deg enda en grunn til å holde deg hjemme. Informasjon til allmennheten og helsepersonell om influensa og sesonginfluensa. Temaside for informasjon, rå nyheter og statistikk om den årlige sesonginfluensaen.


Influensa eller forkjølelse

Tørrhoste, spesielt om natten, er også vanlig. Etter hvert kan det komme opp slim ved hoste. Omtrent halvparten av de som blir smittet, får ømme muskler ved forkjølelse.


Irritabilitet og tap av appetitt forekommer også. En mild influensa kan ligne en forkjølelse , forklarer Jan Pravsgaard Christensen. Men det er helt ulike virusfamilier som står bak de to sykdommene.


Influensa eller forkjølelse

Som oftest blir du mye dårligere ved influensa enn ved en forkjølelse , og symptomer som høy feber, smerter i muskler og led hodepine og slapphet er mer intense ved influensa enn ved en forkjølelse. Typisk influensa kan starte plutselig. I løpet av noen timer går kan man gå fra å være frisk og rask, til å føle seg syk.


Hovedsymptomene er feber, tørrhoste, muskelsmerter, hodepine, og slapphet. Mageplager er sjeldne, men kan opptre spesielt hos barn. Noen får sår hals og snørr, men de siste er oftere forkjølelse enn influensa. De vanligste symptomene ved influensa er høy feber og vondt i kroppen. Mange får også luftveissymptomer, magesmerter og diaré.


Også verdt å vite om influensa. Både forkjølelse og influensa skyldes virus, men symptomene på influensa er som regel kraftigere. Antibiotika virker ikke mot virus og derfor heller ikke mot influensa. Du kan ikke få influensa av fuktig luft eller kulde, trass i hva hva mytene sier.


LES OGSÅ: Dette er forskjellen på influensa og forkjølelse. Symtomer ved influensa. Du får feber, hodepine og vondt i muskler og leddsmerter. Symptomene begynner plutselig.


Tett nese, sår hals, hoste og sviende ubehag i brystkassa bak brystbeinet er også vanlig. Matlysten forsvinner, og noen får magesmerter og oppkast, særlig barn. Vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong. Kan ikke ha halvveis influensa - Er det slik at overgangen mellom forkjølelse og influensa er flytende, slik at man kan ha delvis influensa og delvis forkjølelse ? Generelt gjør influensa oss sykere enn forkjølelse , og varer gjerne lenger. Det er ingen overgang.


De første symptomene på influensa er ofte feber, smerter i kroppen, redusert allmenntilstand og etter hvert irritasjon i luftveiene. Derimot debuterer forkjølelse som oftest uten feber, men med. Gravide, eldre og kronisk syke er mer utsatt for alvorlig sykdom. Ved influensa blir man ofte brått syk, med raskt innsettende feber, og har et noe lenger og mer alvorlig sykdomsforløp enn ved. Når det gjelder behandling av influensa og forkjølelse , er det ikke mye som hjelper.


Influensa eller forkjølelse

Barn blir lettere smittet enn voksne, og smitter i omkring to uker etter infeksjonen. En influensa varer vanligvis 7-dager. Men som regel er symptomene kraftigere ved influensa enn ved forkjølelse.


I tillegg er det ganske sjeldent forkjølelse gir muskelsmerter og redusert allmenntilstand i like stor grad som influensa kan gjøre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg