fredag 19. april 2019

Jeksler barn

Jeksler barn

Den første tann bryter vanligvis frem ved 6-måneder. Når barnet er år har alle melketennene brutt frem i munnen. Gode tannpleierutiner bør innarbeides allerede når den første tannen dukker opp. Tannpuss morgen og kveld med fluortannkrem er anbefalt for friske og sunne tenner. Når 6-årstannen begynner å bryte frem er det et tegn på at ditt barn er i ferd med å skifte tannsett.


Jeksler barn

Jekslene er tennene med stor tyggeflate og med tyggeknuter som egner seg til å male maten mot motstående tann. Man skiller mellom jeksler og melkejeksler. Jeksler hører til det permanente tannsettet, og har fire eller fem små tyggeknuter og to til tre røtter.


Barn har et medfødt sugebehov. Emaljefeil hos barn omtales som en ny folkesykdom man ikke finner årsaken til. Molly måtte operere vekk fire jeksler for å bli kvitt smertene.


Bare barn med økt risiko for hull i tennene trenger tilskudd av fluor utover fluortannkrem, så man skal alltid vurdere behovet før en gir fluor. Tennene bryter vanligvis ut ved måneders alder, men dette tidspunktet kan variere mye fra barn til barn. Typiske tegn til tannfrembrudd. Tennene er egentlig en rest av et hudpanser som dekket hele kroppen hos menneskets forfedre blant urfiskene. Hensikten med dette arbeidet var å gi en oversikt over vanlige forstyrrelser i emalje og dentin, og å registrere erfaringer med diagnostisering, behandling og konsekvenser av mineraliseringsforstyrrelser med fokus på MIH blant tannleger og tannpleiere ansatt i Oslo offentlige tannhelsetjeneste.


Dette retter seg som regel hvis barnet avvennes i god tid før frembrudd av varige tenner. Enkelte har til og med fått de første tennene allerede før de blir født. Alle babyer er forskjellige, men vanligvis kommer de første fortennene når babyen er omkring seks måneder gammel. Forut for tannfrembruddet er det påtakelig mer sikling fra fire måneders alder.


De første jekslene kommer ved ettårsalderen, andre jeksler kommer omkring toårsalderen. Fra seksårsalderen begynner barnet å felle tenner. Bør barn rugge ut løse tenner? Hvordan løsner melketenner? De må gjerne rugge, men det er ikke nødvendig å oppfordre de til det, sier tannlegen.


Men er det plager forbundet med løse tenner kan tannen lett fjernes av en tannlege. Da settes det litt bedøvelse og vipps så er tannen ute, men dette er sjelden nødvendig. Barnebelegg er vanlig, og det pleier å være noe barna vokser av seg. Det er store variasjoner.


Inntil fylte år vil du normalt ha melketenner som etterfølgende vil falle naturlig ut og erstattes med permanente tenner (varige tenner og visdomstenner). I løpet av vår levetid utvikler vi to tannsett. Disse tennene kalles melketenner og skal felles. Like etterpå følger de to fortennene i overkjeven. For de fleste barn begynner tannfellingen i 6-årsalderen.


De siste av de til sammen melketennene felles vanligvis når barnet er år, men det er stor variasjon. Hvilke tenner felles først? Skal små barn bruke fluor eller ikke og når skal man starte med tannpuss? Apotek har råd for daglig tannpuss og tips til hvordan du forebygger hull i tennene til barna dine.


Jeksler barn

Når voksentennene aldri kommer. Dette påvirker dem mye i hverdagen, både som voksne og som barn. Noen barn får ikke voksentenner.


Nå har forsker sett på ulike behandlingstilbud for denne gruppen. Mor kjenner ofte gjerne en stikkende eller brennende smerte i brystet som varer lenge, både under og etter amming. Her er det store forskjeller på hvordan barn reagerer.


Jeg har jobbet med barn som er bevisste på at de ikke klarer å si R (har vært barn i 5-årsalder), og som ønsker å mestre dette. I Norge har barn og ungdom rett til gratis tannbehandling fram til de fyller år. I denne perioden vil Den offentlige tannhelsetjenesten yte gratis undersøkelse og behandlig. Unntaket er tannregulering, hvor pasienten må betale en egenandel.


Som liten måtte jeg trekke flere tenner, og det var aldri noe problem. Trakk også jeksler , og jeg hadde ingen problemer med det i det hele tatt. Som du sa tygde jeg på den andre siden til det var ordentlig grodd og da kunne jeg tygge med begge sider igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg