onsdag 17. august 2016

Hva er lav blodprosent

Det er mengden hemoglobin som måles, når vi sier vi måler blodprosenten. Normalverdien av Hb varierer med alder og kjønn. Det er mange ulike årsaker til at anemi oppstår, men tap av blod er den hyppigste årsaken.


Lav blodprosent omtales ofte som lav hemoglobinverdi i blodet eller blodmangel. Den vanligste årsaken til anemi er at kroppen ikke klarer å produsere nok hemoglobin på grunn av for lite byggestener. Jernmangel er den aller vanligste årsaken til lav blodprosent. Men, anemi kan også skyldes en lang rekke årsaker, inklusiv alvorlige sykdommer. Anemi er lav blodprosent eller mer presist for lite hemoglobin i blodet.


Hemoglobin er fargestoffet i de røde blodlegemene. Dette fargestoffet har evnen til å binde oksygen (surstoff), og til å frigi oksygen i kroppens celler. Denne type symptomer er imidlertid ganske vanlige, og de fleste med slapphet, svimmelhet og hjertebank har en normal blodprosent. Men lav blodprosent kan også være det første tegn på sykdom som det kan og bør gjøres noe me for eksempel en svulst i mage eller tarm.


Både lav blodprosent (eller hb, som det nå kalles) og lavt d-vitamin er ganske så vanlig å ha. Hvis du har tatt tilskudd av jern og d-vit og i høye nok doser, så må legen finne ut hvorfor du har lave verdier. Det står at du har litt lav verdier, så noe alarmerende er det jo tydeligvis ikke.


Produksjonen er for lav. Anemi kalles også lav blodprosent eller blodmangel og betyr at det er for lite hemoglobin i blodet. I dag er det helt forlatt å oppgi hemoglobinkonsentrasjon i blodprosent. Det er likevel endel pasienter som gjerne vil ha oppgitt nivået i blodprosent.


Mange kjenner til uttrykket blodprosent. Du har altså fått beskjed om at blodprosenten og jernlagrene dine er lave, fått resultatet på blodprøvene dine, men lurer på hva det egentlig vil si, og hvor lav blodprosenten din egentlig er. Det er flere grader av anemi, der Hb ɠ defineres som alvorlig, Hb 8-som moderat og Hb mellom og nedre normalområde som lett anemi. Din Hb-verdi på 1er altså uttrykk for en lett anemi. Uansett alvorlighetsgrad skal en uforklarlig anemi utredes videre med tanke på mulige bakenforliggende årsaker.


Mener du blodprosent eller Hb? For svarene du har fått behandler de to som synonymer, noe de egentlig ikke er. Har du derimot Hb på 8. Hb ( lav i blodprosent ). Er hemoglobin svært lav kan årsakene påvises i over av tilfellene. Legen har en rekke enk­le blodprøver til rådighet som raskt fører ham på riktig spor. Er årsaken jernmangel må man finne hva som gir jernmangel.


Hva er lav blodprosent

Hovedmistanken går i slike tilfeller mot blødninger fra spiserør, mage eller tarm. Hva er høy blodprosent ? Blodet består av blodvæske, røde og hvite blodlegemer og blodplater. De røde blodlegemene har som oppgave å transportere oksygen (surstoff) og bringe dette rundt til kroppens celler. Hvis Hb er lav , må årsaken til blodmangelen avklares med ytterlige blodprøver og evt.


Variere litt hva som er vanlig, for meg er det vanlig å ha ganske lav blodprosent. Men 3-høres helt merkelig ut. Hadde nede på 6-tallet etter første fødsel, og da svimte jeg av bare jeg satte meg opp i senga. Måtte ha ekstra blo ja. Det er mer presist å oppgi hemoglobinverdien som en konsentrasjonsmåling, og dette brukes alltid i dag.


Blodprosent blir ikke lenger brukt av laboratorier eller i faglitteratur. Det er vanlig å utrede såpas lav blodprosent ho en mann. Vanligvis starter man med tarmsystemet.


Dersom senkning og blodprøver forøvrig er normale, så er kreft lite sannsynlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg