tirsdag 9. august 2016

Fruktbarhet

Fruktbarhet er i befolkningslæren et uttrykk for hvor mange barn som blir født. Dette kalles også fertilitet. I medisin snakker man om fruktbarhet som evnen til å få barn. Fekunditet beskriver altså en biologisk egenskap: evnen til å få barn. For å opprettholde folketallet på lengre sikt, må fruktbarhet stallet være ca.


Fruktbarhet

Tallene for de årene framover i tid er hentet fra FNs befolkningsberegning, og er et snitt over år. Bruk feltet under til å legge til et nytt synonym til fruktbarhet. Hvis du vil legge til flere synonymer kan du gjøre det ved å separere dem med komma. En plante bærer frukter av seg selv fordi den er selvbestøvende.


Det siste kan medføre at man i større grad har problemer med å bli gravi har økt risiko for å spontanabortere, og få barn med misdannelser knyttet til kromosomfeil, forteller han. Ut fra inseminasjonsrapporter og data fra husdyrkontrollen kan vi overvåke fruktbarheten til både kyr og okser i Norge. Ulike mål på fruktbarhet kan for eksempel avleses til en hver tid for besetninger, et område eller for hele landet. Et mål på fruktbarhet i en besetning, et område eller for hele landet er ikke-omløpsprosent (I.O.- ). Egenskapen fruktbarhet kan enkelt velges inn som egenskap i Geno avlsplan.


Velges fruktbarhet som individegenskap på enkeltkyr, vil de beste oksene for fruktbarhet bli valgt for disse dyrene. Da vil ikke eliteokser med svake fruktbarhetsindekser komme med i avlsplanen. Begrepet fruktbarhet er ikke entydig. Statistisk sentralbyrå publiserer jevnlig demografiske data om fruktbarhet i form av samlet fruktbarhetstall og aldersavhengige fruktbarhetsrater (fig fig 2). Blir menn mindre fruktbare med alderen?


Fører stress til nedsatt fruktbarhet ? Er jeg mindre fruktbar på grunn av bakoverliggende livmor? Senter for fruktbarhet og helse. Et senter for fremragende forskning (SFF). Vi forsker på hvordan endringer i fertilitetsmønstre og familiestrukturer påvirker helse. Ritualer knyttet til fruktbarhet er vel kjent i alle verdensdeler.


Fruktbarhet

I den eldre religionshistorie representert ved James Frazer og andre, ble ofte jødisk og kristen religion stilt opp mot fruktbarhetsreligionene. Man hevdet at den jødiske og kristne religion var monoteistiske og fruktbarhetsreligionene var polyteistiske. Mjølkerobotfjøs må kunne utviklast, med plass til meir husdyrareal bak roboten.


Biromsavdelinga må ikkje stenge for utviklinga. Sinkyr bak roboten gir minst arbei gode forhold for sinkua og enkel logistikk. God fagkunnskap er avgjørende for å lykkes. Les hvor mye FS-tallet påvirker økonomien, og hva fôring, helse og avl har å si for fruktbarheten i besetningen.


Fruktbarhet

Tannfelling er også med og forverrer situasjonen. Godt kvigeoppdrett med store, robuste kviger er viktig både for fruktbarhet og avdrått. Gjennom optimal fôring kan en minimalisere perioden med underdekning på energi, og en vil få betalt i form av bedre fruktbarhet og høgere ytelse.


I Europa befinner så godt som alle landene seg under reproduksjonsnivå, men det er ganske store forskjeller innen denne regionen. Noen land har relativt høy fruktbarhet , som f. Sjekke fruktbarhet. Lurer du på hvor lenge du kan vente med å få barn? En gynekologisk undersøkelse kan gi en pekepinn på om alt er i orden.


Fruktbarhet

Mannens fruktbarhet går også i dalende kurve. Man tenker gjerne at menns fruktbarhet ikke er så tett knyttet til alder. Men Hausken forklarer at også hos menn er det en dalende kurve i fruktbarhet. Det er stor forskjell på å være mann på og mann på år. Men også her er det store individuelle forskjeller.


Samlet fruktbarhet stall, SFT er et begrep brukt innen demografi (befolkningslære) for å vise hvor mange barn hver kvinne føder i løpet av livet. Det regnes ut ved å legge sammen gjennomsnittlig antall barn som er født per kvinne på hvert alderstrinn dette året.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg