tirsdag 30. august 2016

Leggetider barn

Sjekk om barnet ditt får for lite søvn. Behovet for søvn varierer fra barn til barn og det er ikke alltid lett å vite om barnet får nok søvn. Våkner barnet spontant til forventet tid om morgenen?


Hos barn som stod uten faste leggetider tidlig i barndommen, ser forskere i større grad problemer med følelser, psykisk helse, hyperaktivitet og venneforhold. Virker barnet søvnig eller overtrøtt på dagtid? En konstant følelse av at ting bare flyter, fremkaller en jetlag-liknende tilstand.

Dette har betydning for både for barnets utvikling og daglig funksjon, fortsetter Kelly. Det kan by på problemer når søsken er veldig forskjellige på det området. Jeg har tro på faste leggetider , det er rutiner som er forutsigbare for ungene og dermed lette å forholde seg til. Se faktaboks til høyre for veiledende leggetider for barn i ulike aldre. Naphaug minner om at både voksne og barn vil trenge mer og mer søvn utover høsten etter hvert som det blir mørkere.


Dersom barn ikke får sove i løpet av en times ti blir de ofte frustrerte og paniske etterhvert. Det med leggetider er ikke alltid så greit. Noen ganger finner foreldre og ungdom ut av dette sammen.

Men hvis foreldrene og ungdommen er uenige, så er det til syvende og sist foreldrene som bestemmer dette. Vi hos Barneombudet kan heller ikke si noe om det er for tidlig for deg å legge deg 21. Bør ha faste leggetider. Barn mellom tre og fire år. Minst 1minutter fysisk aktivitet av ulik type delt opp i flere økter i løpet av dagen.


Av disse bør minst minutter være av moderat til høy intensitet. Jo mer ti jo bedre. En stor studie fra Englan som er publisert i tidsskriftet Pediatrics, har undersøkt hva leggetider og leggerutiner har å bety for barns adferd. De fant ut at barn med uregelemessig leggetid i større grad enn andre hadde adferdsproblemer. Hei, Takk for spørsmålet ditt.


Likevel er det slik at det er foreldrene dine som har plikt til å passe på deg og sørge for at du har det bra fram til du er myndig. Han er ellers en aktiv gutt og spiller fotball både på klubblag og i fritiden. Vi synes at en leggetid på klokka natt til søndag er sent nok, men det mener han er mye tidligere enn hva andre kompiser må legge seg. Det er greit å la barn være med på moroa som skjer sent på kvelden dersom de selv har overskudd til det. Foreldre kan med fordel tenke at ferie er ferie og ikke være altfor rigide når det kommer til leggetider , sier søvnterapeut Caroline Lorentzen.


Konflikter mellom foreldrene merkes tydelig hos selv veldig små barn , og gjør dem utrygge. Det skader dem ikke, men det blir selvfølgelig ekstra vanskelig å være barn hvis foreldrene ikke tar hensyn til sin egen innvirkning på stemningen i familien og forventer at barna skal ”fungere” uansett hvordan situasjonen er. Gutten vår er år og begynner på ungdomsskolen til høsten.

Vi har leggetid rundt klokka nå i sommerferien. Det betyr at han må gjøre unna kveldsstell og gå og legge seg, og dataen må slås av, men om han leser bok eller ser tv på rommet legger vi oss ikke oppi. Han blir ofte trøtt av både les. Har du barn i denne aldersgruppen, bør du vurdere å videreføre hverdagens rutiner til ferien. Det kan også være lurt å sammen bli enige om leggetider , sier hun.


Et hos hver av foreldrene. Allikevel kan det være utfordrende for barnet å skape sammenheng mellom de to verdene. Små barn har et grunnleggende behov for å oppleve hverdagen trygg, stabil og forutsigbar.


Hvor mye søvn et barn har behov for, avhenger blant annet av alderen. Se hvor mye søvn ditt barn trenger lenger ned i saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg