fredag 2. desember 2016

Stiv nakke barn

Stiv og vond nakke relateres ofte til inaktivitet. Stiv nakke gir også ofte hodepine og svimmelhet. Kink i nakken eller andre typer nakkevondt blir ofte bedre av bevegelse.


Har du smerter i nakken? De fleste tilfeller av nakkestivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser.

Vi ser ofte at pasienten er motivert for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Stive skuldre og stiv nakke gir ofte hodepine. Men hvilke symptomer skal du se etter, annet enn hodepinen? Hverdagen kan være stressende, og mange av oss opplever ting som gjør at vi spenner oss i hverdagen.


Problemer med nakkeplage oppstår når de er vedvarende over lengre tid. En nakke som er stiv og smertefull over lengre tid kan føre til det som vi kaller følgeplager. Med følgeplager mener vi gradvis forverring med økende stivhet og smerter i nakke , nakkehodepiner, spenningshodepiner og for enkelte også svimmelhet.


Barn har mye mer skjelettplager enn før.

For år siden var det ikke vanlig å behandle barn for vond rygg og stive skuldre sier Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi og daglig leder av klinikken Barnas Fysioterapeut. Mindre naturlig lek. Hun tror grunnen at plagene har økt, er at barna beveger seg mindre enn før.


Dette er noe som er helt normalt og kan være utløst av blant annet stress, statisk og ensidig arbei gal liggestilling eller langvarige påkjenninger. En slik tilstand er ofte forbigående og for de fleste medfører ikke dette noen helseproblemer. Hva kan jeg gjøre selv for å avhjelpe vond eller stiv nakke Hovedsakelig gjelder det å holde seg i aktivitet og følge med på spenningsmønstret i nakke og skulderbuer.


Mange har en stressende hverdag med jobb og familie hvor det er lett å bli anspent og stiv i nakken og skulderpartiet. Typisk sykehistorie er at pasienten våkner en morgen med stiv , smertefull nakke etter å ha ligget med hodet i skjevstilling om natten. I noen tilfeller kan tilstanden oppstå etter forstrekning i forbindelse med fysisk aktivitet, eller ved nakkeskade.


Hos barn kan tilstanden dessuten oppstå ved infeksjoner med hovne lymfeknuter. Som regel dreier det seg om nedsatt bevegelse i de små leddene mellom nakkevirvlene som fører til stram og stiv muskulatur. Dette kan være svært smertefullt og vi anbefaler deg å oppsøke hjelp for å finne årsaken til dine plager.


Hodepine ledsaget av stiv nakke og feber. Det er en alvorlig infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Hjernehinnebetennelse utvikler seg raskt.


Uten behandling kan en pasient med alvorlig bakteriell meningitt dø i løpet av timer.

Legene vil nok peke på skiveforskyvning (protrusjon) som årsak, men fra andre hold nevnes det låsing i fasettleddene eller bueleddene. Den vanligste årsaken til akutt nakkesmerte ser ut til å være sovestillingen. En våkner da ofte med stiv nakke. En ubekvem stilling om natten har fått skiven til å pose ut og dermed gitt låsing i en.


I nakken er det mange nervetråder og nakken er derfor lett utsatt for smerter ved skade eller sykdom. Nakkesmerter kan være akutte eller kroniske. Akutte nakkesmerter blir ofte bedre etter noen dager før de forsvinner helt etter omrent en uke.


De fleste av oss opplever flere episoder med akutte nakkesmerter i løpet av livet. Kraftig hodepine, feber, nakkestivhet og nedsatt allmenntilstand. Det kliniske bildet kan være atypisk hos barn og eldre.


Som regel et mer snikende forløp enn meningitt, og hodepinen er gjerne mindre fremtredende. Pasienten preges av konfusjon og sløret bevissthet, og kan ha generaliserte eller fokale krampeanfall. Det at du har en stressende jobb kan godt være en av årsakene til at du blir stiv i nakken. Dovnende bein og armer skjer når nervene blir klemt av midlertidig.


Hvis du sitter mye i ro kan dette godt være årsaken. Som en forenkling kan man si at dette fokuset på utseendet er en indirekte årsak til hodepine og stiv nakke for mange, som igjen går utover den generelle allmenntilstanden i hverdagen. En viktig ting å huske på er derfor å puste godt med magen– både inn og ut!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg