onsdag 21. desember 2016

Hvor mye sover nyfødte

Hvor mye skal nyfødte sove ? De våkner ofte med 2-timers mellomrom for å få mat, og deres lengste søvnperioder er normalt 4-timer. Likevel kan det forekomme at barn sover dobbelt så lenge. Slike variasjoner er helt akseptable så lenge barnet er sunt og friskt. Nyfødte tilbringer så mye tid på ryggen mens de sover at det er viktig å legge dem ofte på magen eller la dem få sitte litt når de er våkne. Unngå å vekke dem unødig ved å velge en bleie som er behagelig og gir opp til timers tørrhet, som for eksempel Pampers Baby Dry.


Søvn er kritisk for den nyfødtes utvikling. Lær hvor mye søvn en nyfødt trenger og hvordan du kan bidra til at barnet ditt får go avslappet søvn. Jeg hadde hørt så mye om disse nyfødte som bare sov og våknet innimellom for å spise. Hun var veeldig mye våken, ikke noe grining eller noe, men mye våken. Alle kommenterte hvor våken og oppmerksom hun var.


Men som de andre ovre her sier, det meste er vel normalt. De fleste nyfødte barn sover relativt mye , men våkner av seg selv og viser tegn til sult minst 8-ganger i døgnet. De stimulerer brystet tilstrekkelig for å sørge for en god melkeproduksjon og får i seg nok mat. De kan ha et par lengre soveøkter på opptil 4-timer. Kjenner jeg blir litt småstressa, vesla sover HELE tiden ! Altså, hun våkner når hun vil ha mat, er ganske våken i ca 5-minutter, før hun slokner ved puppen igjen.


Ellers våkner hun til på stellebordet, men sovner like raskt igjen så fort vi er ferdig å skifte. Det sier Caroline Lorentzen. Hun er søvnterapeut og står bak sovehjelp.


Lorentzen møter sjelden på tilfeller hvor babyen sover ”for mye ”, men heller at babyen sliter med søvnen. Jeg har aldri vært borti den problemstillingen, de som tar kontakt med meg har babyer som sover for lite. Men hvor mye babyen skal sove , varierer. En studie viser at prosent av spedbarn sover åtte timer sammenhengende ved ett-års alderen, men prosent sover fortsatt ikke fem timer sammenhengende. Det er store variasjoner i hvor lenge spedbarn sover sammenhengende.


Noen ganger kan det nyfødte barnet ha behov for å falle i søvn hos foreldrene, hvor det beroliges av å høre hjertelyden. Når barn som er noen måneder gamle skal legges for å sove , må dere passe på å ikke stimulere barnet for mye før leggetid. Det er umulig for et lite barn å falle i søvn hvis det er oppspilt. Denne oppvåkingen om natten er ikke verdt å ta som et presserende signal for hjelp.


Det er mulig at barnet vil roe seg alene og fortsette å sove fredelig. Jeg føler meg (per i dag) ikke komfortabel med å la henne sove med oss fordi jeg er redd noen av oss skal rulle over henne. Ekspertene tok imidlertid ikke hensyn til kvaliteten på søvnen, eller hvor mye som var SWS kontra REM. Noen mennesker kan greie seg med mindre søvn fordi de sover godt, men alt under syv timer ser ut til å ha negativ effekt på helsen. I komforten av livmor, kostet babyen mye tid på å sove.


De var omgitt av varme og lulled av stemmen din. Når du er født, kan babyen din sove mesteparten av dagen. Noen babyer sover til timer hver dag, våkner bare for korte pauser å spise og har bleieforandring. I slike tilfeller kan de veie barnet før og etter måltidene og finner på denne måten ut hvor mye barnet tar til seg i løpet av et døgn.


Det bør være gode grunner for å gjennomføre slike testveiinger. For friske, fullbårne barn er det ikke nødvendig å gjøre dette, fordi det kan skape mer stress enn nødvendig. Søvntabellen viser hvor mye vi trenger å sove i snitt for å få restituert kroppen og renset hjernen, og for at vi skal føle oss friske og uthvilte dagen etter. Men søvnbehovet varierer fra person til person, så tallene for hvor mange timers søvn vi trenger er veiledende.


Hvis du lurer på hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av et døgn, råder Naphaug deg til å føre søvnlogg. Ikke før seint på dagen En ettåring bør ikke sove senere enn til klokken som hovedregel. Toåringen bør ha unnagjort hvilen sin før klokken 13.


Men det kommer jo an på når barnet skal i seng på kvelden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg