fredag 14. oktober 2016

Barn som mobber

Når barn mobber , hva gjør du? De fleste av oss har lagt merke til at enkelte barn og unge har spesielt stor innflytelse på andre, og at det ofte er disse som får definere hvem som er kul, grei og får være ”innafor”. Men dette er historien om når barnet ditt utpekes som mobber , om å være moren som ikke blir møtt med støtte og forståelse, men med fordommer og forakt. Det kunne ha vært deg.


For de fleste foreldre vil før eller siden oppleve at det er deres barn som plager andre barn.

Og minner om at barn som mobber andre, ofte blir hengt ut og møtt med motmobbing når de blir avslørt. Ingen barn er født slemme. Mobbing er en strategi vi lærer gjennom miljø og påvirkning. Samtidig er det viktig at barn som mobber andre barn får en reel mulighet til å lære av sine feil, forstå konsekvensene av det han eller hun har gjort og utvikle nye måter å være sammen.


Hvis barnet ditt mobber andre, må man konfrontere barnet med atferden sin uten å komme med pekefingre eller trusler, sier pedagog Ingrid Grimsmo Jørgensen. Ingrid foreleser for foreldre over hele landet om hvordan man skal håndtere barn som mobber eller blir mobbet, og har lang bakgrunn med barn i både grunnskole og psykiatri. Slik kan barnehager jobbe mot mobbing.

Barn i barnehagen mobber først og fremst gjennom å stenge noen ute. For å avdekke det som skjer bør de voksne være tett på barna , mener universitetslektor. Mange barn ønsker heller ikke å skuffe eller bekymre foreldrene sine, og gjør derfor nesten hva som helst for å skjule det de opplever.


Barn og unge opplever også at det å være en som utsettes for mobbing - eller å være en som mobber - er forbundet med stor skam. Hvis barn mobber andre, har de voksnes reaksjon også stor betydning for om mobbingen fortsetter. Går du i skyttergraven og forsvarer deg, eller går du i deg selv når du som forelder får tilbakemelding om at barnet ditt mobber andre? Vennskap motverkar mobbing, og vaksne har ansvaret for at alle barn skal bli inkluderte.


Her har vi samla nokre tips til det du som forelder kan gjere for å leggje til rette for vennskap blant barn og unge. De fleste vil oppleve det som et stort og skamfullt nederlag å få vite at ens eget barn mobber , forteller Kristin Oudmayer. Hun har skrevet to bøker om mobbing, og holder foredrag om emnet. Barn som har spørsmål kan sende dem til oss anonymt på Spør Barneombudet.


Utdanningsdirektoratet. Mobberen er ofte populær blant andre barn. Men jeg ønsker å bidra til åpenhet og bevisstgjøring rundt hvorfor vi reagerer som vi gjør – enten vi er foreldre til et barn som mobber eller blir mobbet.


Vi trenger en nyansert og utforskende holdning til hvorfor mobbing oppstår, og vi må snakke mer om alles ansvar for å håndtere og snakke med og om dem som mobber.

Noen barn lever i familier med to fedre eller to mødre. Du må gjøre det helt klart for skolen at du ikke godtar dette et sekund til - hjernerystelse er ikke noe å spøke me og det er ganske alvorlig, det du beskriver. Selv de nærmeste vennene kan føle seg litt utrygge og redde for ikke å bli akseptert. Man ser at de som har mobbet noen som barn har ofte et høyere nivå av psykiske helseplager senere i livet. Mobbeofre er de som blir mobbet uten selv å mobbe andre.


Mobbeoffer- mobber er de som både blir mobbet og mobber andre. Hvor vanlig er mobbing blant barn og unge i Norge? De negative handlingene gjentas over ti og den som blir utsatt, har vanskelig for å forsvare seg.


Studien viser at barn som møter stress ved å prøve å løse problemet ikke så ofte er å finne blant barn som mobber eller er mobbeoffer. Barn som mobber , vet som oftest at de gjør andre vondt, men gjør det likevel. Forskning viser at også voksne mobber. Voksne som mobber både i skolen og barnehage er et underkommunisert og alvorlig tema. Dette gjelder dem og deres barn i like stor grad.


LES OGSÅ: Sjefsmobber sprer frykt. Professor emeritus Willy-Tore Mørch understreker at det er en nær sammenheng mellom voksnes holdning til mobbing og barns mobbeadferd. Ofte ser vi at barn som mobber har foreldre som selv mobber eller forsvarer mobbing.


Fem prosent av grunnskoleelevene blir mobbet hver uke eller oftere. Oftest skjer mobbingen mellom jevnaldrende barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg