onsdag 26. oktober 2016

Byll i tannkjøttet

En byll er vanligvis en lomme av puss som presser intenst på tenner og tannkjøtt, og håndtering av denne smerten går foran alt annet. Uansett hva som er årsaken til denne typen infeksjon i tannkjøttet , er det viktig å iverksette tiltak så snart som mulig. En byll på tannkjøttet er en bakteriell infeksjon som skaper en liten ball av pus.


Fordi koke vanligvis innebærer en underliggende problem med en tann eller tannkjøtt sykdom, kaller tilstanden for en tannlege oppmerksomhet. For noen år siden hadde jeg en liten bakteriefylt byll i tannkjøttet øverst på høyre side. Jeg vet ikke hvorfor denne oppsto men den gikk over av seg selv, og har ikke vært spesielt plaget siden. I ettertid (over år senere) har jeg vært plaget med at det renner ut bakteriefylt væske fra.


Munnhulesykdommer er sykdommer i tennene, tannkjøttet , tennenes festeapparat, munnslimhinnen, de store og små spyttkjertlene, samt kjeveknoklene. Sykdommene kan være av rent lokal natur, ledd i en generell sykdom eller konsekvens av en fysisk skade. Hvis du har lommer i tannkjøttet har d lett for å bli betennelse og da dannes d byller.


Hvis den er mindre enn før, har du antageligvis fått stukket hull på den og pusset har rent ut. Dette hørtes kjent ut. Datteren min fikk sånne innimellom, gjerne på samme sted. Tannlegen forklarte at det var tannverk som (heldigvis) satte seg i tannkjøttet og ikke i tanna.


Tror hun endte med å trekke tanna til slutt (er sikkert år siden så husker ikke helt i farta). Hun har en tannsykdom så dette var bare en av tingene hun. Kjenner jeg har en ganske stor kul inni munnen, på høyre side oppe. Noen som vet hva det kan være? Har hatt vondt en stund og bestilte time i dag, men fikk ikke time før om to uker.


Bør jeg ringe tannlegen igjen i morgen? Har noe på tannkjøttet som ser ut som en boble og som svir veldig. Jeg har spurt foreldrene mine om de vet hva det er og pappa sier at det kan være betennelse eller noe.


Inflammatoriske forandringer i tannkjøttet. Det kliniske bildet avhenger av inflammasjonens varighet og dominerende reaksjon. Ved akutt gingivitt ses rødme og hevelse, eventuelt sviende eller brennende ubehag.


Ved noen tilstander ulcerasjoner. Blør lett ved tannbørsting. Når bakteriebelegget på en tann, plakk, ikke blir børstet bort, vokser det langs tannen ned mot tannkjøttet. Straks det kommer seg inn mellom tannkjøttet og tannen kan det bli farlig, for da får det bo i fred for selv den mest nitidige tannpuss. Gift fra bakteriene irriterer vevet rundt tannen, og det oppstår en betennelse.


En abscess i tannkjøttet som delvis dekker en tann (pericoronal abscess) kan oppstå når en tann ikke bryter helt gjennom tannkjøttet. Når tannen er delvis dekket, kan det være vanskelig å holde den rein, og bakterier kan spre seg under tannkjøttet og forårsake en abscess. Spesielt visdomstenner er utsatt for denne type tannbyll. Derved blir tannkjøttet rødt og hovent, og blør lett når du pusser tenner. Du har ingen, eller kun få smerter.


Sår og blemmer i munnen er som oftest forbigående og skyldes vanligvis after (munnskold) eller trøske (soppinfeksjon). After går normalt over av seg selv, mens trøske som regel krever behandling med soppdrepende midler. Usunne tannkjøttet trekker seg tilbake og utsette nerver til bakterier. Ifølge tannlegen Joseph S. Dovgan, oppstår periodontal sykdom når bakterier i munnen reiser inn i eksponerte tannkjøttet og tennene gjennom laterale og tilbehør kanalene.


Når dette skjer, er skaden gjort og spesialisert hjelp er nødvendig. Anonym bruker skrev: dette bestemmer ikke barnet. Når barnet er tenåringer, så skal de bli hørt.


Når jeg bruker fingeren til å kjenne inni munnen kan jeg kjenne en rund hoven og ekstremt vond klump over en av jekslene på venstre side. Klumpen ligger helt i toppen av tannjøttet, så langt oppe at den egentlig ikke ligger i tannkjøttet men der det går over i bløtvevet over munnen. Komplisert forklaring.


Etterhvert som hullet utvikler seg, kan barnet merke ising når han eller hun spiser noe som er kaldt eller søtt. Det kan også oppstå smerter fra tannkjøttet ved at mat setter seg fast der hullet er. Når hullet blir så stort at bakterier fra munnhulen kommer inn i nerven (pulpa), kan barnet få tannverk. Gråt om natten er typisk.


Trykker man lett på tannkronen med et instrument vil tannen med rotbetennelse som regel være litt mer øm enn de andre tennene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg