onsdag 12. oktober 2016

Brennkopper varighet

Brennkopper (impetigo) er et vanlig problem. Det er mye usikkerhet og forvirring om hva brennkopper faktisk er. I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere.


Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis. Smittefare ved brennkopper. Vanlig impetigo starter med en liten, tynnvegget vesikkel som raskt sprekker og etterlater en erosjon, som dekkes av en honninggul skorpe ( 2). Området tørker så ut og etterlater ingen arr. Samlet varighet er to-tre uker.


Barn bør unngå kontakt med barn som har brennkopper da sykdommen lett smittes. Barn kan vaskes daglig eller mer sjelden hvis de er plaget med tørr hud eller eksem. Skulle de få skrubbsår kan dette behandles med f. Brulidin for å unngå infeksjoner i såret. Når barn har hatt brennkopper bør de bruke eget håndkle og bare egne klær.


Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Symptomer er blemmer, ofte i ansiktet. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret.


Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. Har han feks noen få på ryggen og ikke er bleie barn kan du sette plaster over og han kan gå i bhg (bare gjör personalet klar over dette ) - men det forutsetter at ungen din ikke kan pille av plastret og klö på brennkoppen for da er det kjört da smitter det fra fingrene hans på seg sel. Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn.


Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. August og september er høysesong for brennkopper. Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Ved få og små brennkopper som sitter på samme ste er det nok å rense med desinfiserende væske. Man kan bruke for eksempel klorhexidin og dekke til med tørre kompresser.


Det hele starter med en liten, rød prikk som etter hvert blir til en væskefylt blære. Når blæren brister dannes en gulbrun, tykk skorpe. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer. Hallo, mine ekstraordinære med-eksamenstakere. Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae.


Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. Vannkopper er mest smittsomt 1-dager før utbruddet kommer. Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. De fleste blir bra uten behandling.


Varighet av beskyttelsen og behov for boosterdoser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg