fredag 28. oktober 2016

Si opp i prøvetiden

Det er ikke riktig. Men hvilke regler gjelder for bruk av prøveti og når har arbeidsgiver lov til å gå til oppsigelse i prøvetiden ? Skal ikke komme overraskende. En oppsigelse skal ikke komme overraskende på den ansatte, heller ikke i prøvetiden. Situasjonen er slik at jeg nylig signerte arbeidskontrakt på en stilling, med en prøvetid på måneder.


Si opp i prøvetiden

Nå har fått et nytt tilbud om 1 stilling i en annen bedrift. Kontrakten min under oppsigelse nevner at oppsigelsestiden er måneder. Men hva gjelder når jeg som arbeidstaker sier opp i prøvetiden ? Dersom arbeidsforholdet ikke avsluttes i prøvetiden , løper arbeidsforholdet automatisk videre når prøvetiden er over.


Etter arbeidsmiljøloven § 15-kan en arbeidstaker i prøvetiden sies opp på grunn av manglende tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Oppsigelsen må begrunnes i saklighetskrav. Eneste forskjell er at det er noe enklere å si deg opp i prøvetiden. Misbruk av prøvetidsordningen. Likevel er det alltid en risiko for at en arbeidsgiver nettopp bruker prøvetiden som en silingsmekanisme for å finne de best egnede kandidatene.


Hva om jeg ønsker å si opp en medarbeider i prøvetiden ? To viktige forskjeller er det imidlertid. Men, hvis han sier opp 1. Hvis man sier opp 30. Hun sa opp etter kun 1mnd og vi syns det var rart hun ikke ga det litt lengre tid før hun sa opp. Hun hadde hatt en tilsvarende jobb tidligere, så hun visste hva hun gikk til. Dersom arbeidstaker sier opp , gjelder ingen spesielle formkrav, bortsett fra at oppsigelsen skal være skriftlig.


Vi anbefaler likevel at oppsigelsen leveres personlig eller sendes rekommandert, for å unngå tvil eller uenighet om arbeidstaker faktisk har sagt opp , og eventuelt når oppsigelsen skjedde. De fleste oppsigelsessaker om prøvetidsansatte dreier seg om tilpasning til arbeidet og faglig dyktighet. I prøvetiden kan arbeidstakeren bli sagt opp pga. Blir arbeidstaker sagt opp etter minst års sammenhengende ansettelse i samme virksomhet, skal oppsigelsesfristen være minst fire måneder dersom den finner sted etter at arbeidstakeren er fylt år, minst fem måneder etter fylte år og minst seks måneder etter fylte år. Dersom oppsigelsen er begrunnet i andre forhol for eksempel virksomhetens forhol så gjelder den alminnelige terskelen i aml §15-7.


Si opp i prøvetiden

Arbeidsmiljøloven § 15-annet ledd slår videre fast at bestemmelsen ikke innskrenker arbeidsgivers rett til å si opp arbeidstaker etter aml § 15-7. Vi har en ansatt i prøvetid som ikke fungerer så bra. Vi har ikke gitt henne noen advarsler eller lignende, men hun har gått gjennom et nokså omfattende opplæringsprogram. Hun tar ferie veldig snart, og vi ser at prøvetiden hennes løper ut mens hun er borte.


Kan vi si henne opp før ferien eller må vi gi henne advarsel først? Når Høyesterett sier at grensen er lavere og i tillegg skriver at den ikke bare er ubetydelig lavere, innebærer dette at det skal mindre til før det er lov å si opp en i prøvetid enn en som ikke er i prøvetid. Slik går du frem for å si opp en sykmeldt ansatt.


Si opp i prøvetiden

Du kan si opp en ansatt som er sykmeldt, men må huske å vise menneskelige hensyn, slår E24s jobbeksperter fast.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg