torsdag 5. desember 2019

Egenmelding barn

EGNE REGLER: Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Jørgen Brostrøm minner om at egenmeldingsreglene for syke barn er ulike reglene for egen sykdom. Egenmelding ved syke barn. Hvis du må være hjemme med syke barn. Disse kommer i tillegg til egenmeldingsdagene du har når du selv er syk.


Hvordan er reglene om egenmelding ? Med egenmelding menes at en arbeidstaker selv melder fra til arbeidsgiver om at hen ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade, uten å levere legeerklæring (sykmelding). Også en arbeidstaker som er borte fra jobb på grunn av sykt barn kan bruke egenmelding. For sykt barn -dager må du ha vært ansatt i minst fire uker før du har krav på å være hjemme med lønn. Dessuten gjelder reglene generelt for barn under år.


Hvor mange barn du har, og om de har en kronisk sykdom, spiller inn på antallet dager: Har du ett eller to barn , har du krav på dager i året. De aller fleste foreldre vet at når de har syke barn , har de rett til å være hjemme et visst antall dager med lønn. Men det er ikke alle som kjenner kravene til egenmelding når du har sykt barn , antall dager du kan være hjemme og hva du må dokumentere.


Egenmelding barn

Fravær grunnet sykt barn kan dokumenteres med egenmelding i inntil tre påfølgende kalenderdager. Arbeidsgiver kan kreve legeerklæring dersom det er rimelig grunn til å tro at fravær ikke skyldes sykdom. Dersom vedkommende har omsorg for mer enn to barn under år, utvides retten til dager. Mor og far kan etter dette til sammen få permisjon i dager eller dager dersom de har mer enn to barn. Dersom arbeidstakeren har aleneomsorgen for barna , har han eller hun rett til dobbelt så mange permisjonsdager, altså eller dager.


Miste retten til å benytte egenmelding. Er barna dine syke, har du rett til å være borte fra jobb i et visst antall dager med lønn. Hvor mange dager avhenger av en del forhol for eksempel hvor mange barn du har, om du er enslig forsørger eller om barna er kronisk syke. Foreldre som ikke bor sammen, kan fordele dagene hjemme med sykt barn. Er du alene om omsorgen, kan du overføre dager til ny partner.


Les mer om overføring og fordeling. For deg som er ansatt hos en arbeidsgiver. Når du trenger å være hjemme med sykt barn , melder du fra til arbeidsgiveren din som en egenmelding. Men i alle dager du har ikke rett til å bruke egenmelding ved sykt barn. Du har sykt barn dager i året hvis du har ett barn , og hvis ikke det holder så må du ta permisjon uten lønn.


Du har ikke under noen omstendigheter lov til å bruke egenmelding ved sykt barn ! Jeg ser at mange arbeidsgivere utbetaler sykepenger utover det de har plikt til, ofte fordi de ikke kan reglene godt nok. I denne bloggen skal jeg gi deg en liten oversikt over regelverket rundt egenmelding og omsorgsdager for sykt barn. Vi starter med egenmelding og hva som skal være på plass for å kunne bruke dette. Regler for egenmelding. Hjemme med sykt barn.


Dette må du vite om når en ansatt kan bruke syke barn -dager og hvor mange dager man har rett på. Du får også vite hvordan du som leder må gå frem hvis du mistenker misbruk eller at kvoten for syke barn -dager er brukt opp. Du kan bare bruke egenmelding i det som kalles arbeidsgiverperioden, altså de første kalenderdagene av sykefraværet.


Dette betyr ikke nødvendigvis at du har dager med egenmelding til disposisjon. Retten til sykepenger inntrer den dagen meldingen blir gitt. FRAVÆR VED SYKDOM - EGENMELDING 1. Melding om fravær ved sykdom – fylles ut av nærmeste overordnet.


Etter arbeidsgiverperioden er det NAV som overtar utbetaling av sykepenger og sykefraværet må da dokumenteres med sykmelding fra lege.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg