mandag 2. desember 2019

Spysyke mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke, og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Da er det nesten håpløst å prøve å få i seg fast føde. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det ikke farlig om du ikke får i deg mat på en kort stun men du kan derimot bli raskere frisk dersom du fortsetter å spise litt, selv om du kaster opp. Dette er mat som ikke krever for mye av fordøyelsessystemet ditt, sier Valeur.


Ifølge Kreftforeningen bør du velge mil mager og lettfordøyelig mat når du ha diaré. De anbefaler følgende: Kylling, kalkun og fisk. Kokte grønnsaker, brø ris eller pasta. Mat med mye stivelse har en bindende effekt på avføringen.


Mat med sterk lukt eller smak vil derimot kunne forsterke kvalmefølelsen og kan gjøre at du ikke orker denne matvaren senere. Unngå derfor slike matvarer når du er veldig kvalm, sier Arsky. Også sterkt krydret mat , samt stekte og fete matvarer, kan gjøre at du ender opp kvalmere enn du var før du spiste. Må man spise glutenfri mat hvis man ikke har symptomer, men har fått diagnosen cøliaki? Hva kan være årsaken?


Etterpå er det viktigste å drikke regelmessig. Fortsett å spise normal mat (inkludert melk) i små mengder, dette hjelper kroppen å bli kvitt magevirus. Biola og liknende produkter kan ha en gunstig effekt. Man ser også at tilskudd av sink kan ha en betydning. Har nettop hatt det selv og jeg visste ikke at jeg hadde det fordi jeg ikke spøy, men det var det samme.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Noe mat er bedre enn ingen. Ved å spise litt mat eller som normalt kan man oppnå å bli raskere frisk, selv om man kaster opp. Dersom den syke likevel ikke orker å spise, er ikke det farlig for en kort periode. Unngå kaffe, alkohol og røyk når du er syk.


Barn som ammes kan og bør fortsatt ammes. Hvordan smitter omgangssyke? Omgangssyke er som regel en ufarlig tilstand og går vanligvis over av seg selv etter 3-dager, men den er svært smittsom. Når skal lege kontaktes?


Tilstanden skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og det er flere ulike virus som kan forårsake dette. Vi kommer til å spy alle sammen, en av oss har det, og jeg skal ta handleturen idag. Så ikke jeg må ut og smitte folk. Tørkepapir, dopapir, mer klorin, håndsåpe, hårstrikker og spenner #128514;, eplejuice, men hva slags mat er mild for mag.


Alkoholbasert hånddesinfeksjon har redusert effekt mot norovirus, så ikke sats på at hånddesinfeksjonsmidlet tar det, råder Lange. Hvis noen du bor med er smittet bør du også tørke godt over typiske berøringspunkter som dørhåndtak og vannkraner med en klorinløsning. Gi små, men hyppige mengder, for eksempel med sugerør eller teskje. Kontroller at barnet tisser hver 3. Dette gjelder også helsearbeidere og de som jobber med og håndterer mat , for eksempel i kantiner eller storkjøkken. Skolebarn og voksne kan gå ut når de er friske, men passe ekstra godt.


Mat kontamineres hovedsakelig ved håndtering og tillaging av mat. Det gjelder særlig mat som håndteres og spises uten ytterligere varmebehandling. Og da er det ikke bare snakk om ferdiglagede salater og smørbrød. I utlandet er det for eksempel flere ganger påvist norovirus på overflata av bringebær. Studier viser at man kommer seg fortere om man begynner å spise så fort som mulig, og det er god grunn til å tilby barn men omgangssyke både mat og drikke, selv om de kaster det opp.


Begynn forsiktig med små porsjoner. Faktisk kan oppkast skyldes svært mange ulike ting. Oppkast er et svært uspesifikt symptom hos barn, og kan være alt fra hjernehinnebetennelse til ingenting, sier barnelege Beint Sigmund Bentsen ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg