tirsdag 3. desember 2019

Omgangssyke smitte 48 timer

Ikke alle barn må være hjemme i timer etter omgangssyke. Derfor skal barnet være hjemme timer etter omgangssyke. Om du ikke følger rådene kan du risikere at omgangssyke og diare ikke slipper taket i barnehagen. En smittet person er mest smittsom mens han eller hun har symptomer med oppkast og diaré, men man kan også være smitteførende etter opphør av symptomer.


Etter timer skiller de fleste ut lite smittestoff.

Vi anbefaler at barnehagebarn og mennesker som jobber med mat bør være hjemme i timer etter opphør av oppkast og diaré. Men hvis man på den annen side får omgangssyke og jobber i næringsmiddelbransjen eller i sykehjem, er det viktig at man holder seg borte i timer etter at man er blitt helt frisk, sier. Hvordan unngå å smitte andre? Ha god håndhygiene, selv når du er syk. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré.


De er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter symptomfrihet. Omgangssyke er svært smittsomt, og utbrudd i skoler og barnehager er vanlig.

Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke , men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke.


Hva er omgangssyke ? Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Personer utenom disse yrkene kan vende tilbake til arbeidet ved symptomfrihet, men i en utbruddssituasjon og hvis de kan utsette andre for smitte bør også de vente timer etter symptomfrihet før de vender tilbake til jobb og skole. Kontrollprøve anses ikke nødvendig. Virusene kan smitte via mat eller drikke som en person som er smittet har vært borte i, enten på en restaurant eller hjemme. Hvis man er smittet og går på toalettet uten å vaske hendene grundig, kan viruset overleve på hendene og så smitte over på andre overflater eller i mat og drikke.


Det er også vanlig med feber og vondt i kroppen. Grundig håndvask forebygger smitte. Norsk teknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Hvorfor kan ikke timeren på kjøkkenet også være en pyntegjenstand?


Ellers risikerer du å smitte dine arbeidskolleger. Inkubasjonstiden, det vil si den tiden det fra du er blitt smittet til du er blitt syk, er - timer. Folkehelseinstituttet varsler nå om at høysesongen for norovirus, som forårsaker omgangssyke , er her.

Vil du unngå smitte , er det ett svært viktig - og enkelt - råd du bør følge. Se også hvem som bør holde seg hjemme fra jobb noen dager ekstra, selv om symptomene er borte. Omgangssyken blir forårsaket av et calicivirus som er veldig smittsomt.


Sykdommen pågår ofte i to til tre døgn. Virus kan smitte fra person til person via hender, som dråpesmitte og via forurensede matvarer og drikkevann. Behandling av virusinfeksjon. Det finnes ingen spesifikk behandling av virusinfeksjon, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden.


Man bør vente timer etter opphør av diaré og oppkast før barnet sendes i barnehagen. God håndhygiene er viktig for å forebygge smittespredning. I barnehagene gjelder den såkalte -timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Hvor lenge skal du være borte fra jobben når du er syk? Det er derfor anbefalt at man venter timer etter symptomfrihet før man sender barnet tilbake til barnehagen eller skolen.


Det er viktig å passe på at barnet får i seg væske for å hindre uttørring. Vær ekstra nøye med håndvask for å begrense smitte – spesielt ved bleieskift hos et barn med diaré. Også her er symptomene kvalme, oppkast, magesmerter og diare. Små barn med uttalt diaré og oppkast som er syke og medtatte bør tilses av lege.


Slik unngr du omgangssyken ABC Nyheter 15. Ta noen forhndsregler, s styrer du (kanskje) unna omgangssyken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg