fredag 13. desember 2019

Hånd fot og munnsykdom voksne

Hånd fot og munnsykdom voksne

Finn laveste nettpris her. Mange forveksler hånd -, fot - og munnsykdom med munn- og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Den forekommer først og fremst hos barn under år, er svært smittsom og kan opptre i små epidemier.


Forårsakes vanligvis av coxsackievirus serotype A 16. Sykdommen er spredt fra person til person. Men munn- og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Mange har i tillegg feber og smerter i munn og hals. Hånd ,- fot ,- og munnsykdom A76.


I de aller fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv innen en uke. Jeg kom til å tenke på den barnesykdommen med blemmer på he. Venninna mi, som er 4 ble plutselig syk i forgårs kveld med høy feber (som er gått nesten helt ned nå) og vabler under føttene og i hendene.


Kjennes ut som om jeg går på kniver som stikker innover i foten. Det er stort sett barn under år som får sykdommen, og fordi hånd -, fot - og munnsykdom smitter lett, så er det ofte barnehagebarna som er mest utsatt, sier allmennlege Kjell Vaage som driver eget legekontor på Gran Canaria. Viruset smitter uten at man merker det, og det klør og svir når utslettet kommer.


Feber hos voksne open menu. Men hånd -, fot - og munnsyke er ikke så farlig som det ser ut. Noen sykdommer opptrer nesten bare hos barn. Antakelig har da voksne motstandskraft mot sykdommen.


For hånd - fot - og munnsykdom er det slik at de fleste som får den er under år. Har du eller barnet ditt hatt hånd -, fot - og munnsykdom vil dere være immune, og dermed ikke kunne få sykdommen igjen. Vil du lese flere slike saker? Dette rammer først og fremst barn under år, men kan også ramme voksne.


Som regel er dette en uskyldig virussykdom som kun behøver lindrende behandling. Coxsackievirus er en vanlig årsak til infeksjon. Utslettet ved hånd -, fot - munnsyke klør imidlertid som oftest ikke i motsetning til vannkopper. En del av barna vil også få feber, men sjelden over 35°C.


Hånd fot og munnsykdom voksne

Risikoen for infeksjon er størst i begynnelsen av sykdomsperioden, når man enda ikke vet at man er smittet. Dette gjør at sykdommen ofte sprer seg som små epidemier både i barnehager og på skoler. Side er munn- og klovsyke en felles virusinfeksjon som små babyer og spedbarn kan oppleve. Når et spedbarn har hånd , fot og munn sykdom du kan oppleve en mild feber, samt en reduksjon i barnets appetitt.


Vanligvis foreldrene vil begynne å legge merke til noen sår rundt kinn, tunge og tannkjøtt områder. Så voksne kan nok få det ja. Jeg har aldri fått noe av det mitt tantebarn har hatt, selv om hu har hatt omgangssyke eller andre smittsomme ting, men det derre hånd - fot og munnsyke fikk jeg.


Med feber, blemmer i hele munn og på hender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg