onsdag 18. desember 2019

Prosenttrekk skatt

Kun kr 69- per år for å bli med. Fortsatt ledige plasser! Kjøp de nyeste utgavene her! Alle kurs til én pris. Nettkurs og klasseromskurs. Velg nettkurs for fleksibilitet. Oppdater din kompetanse.


Prosenttrekk skatt

Arbeidsgiver trekke skatt etter informasjonen i skattekortet ditt. Enten etter tabell (tabellkort) eller prosent (prosentkort). De fleste med fast lønn og én arbeidsgiver, vil få et tabellkort. Har du flere arbeidsgivere eller du mottar ytelser fra flere, vil det normalt trekkes skatt etter en oppgitt prosent. Prosenttrekk bruker vi bare på de lønnstakerne som for eksempel har veldig store renteutgifter eller renteinntekter.


Altså i situasjoner der tabelltrekket ikke lenger kan benyttes. I tabellene er det nemlig ikke tatt høyde for eksempelvis veldig store utsving i renteutgifter- og inntekter, forklarer hun. Norge har et progressivt skattesystem, noe som innebærer at jo mer du tjener, desto høyere blir skattesatsen. Du må ha prosenttrekk om du har flere arbeidsgivere.


Jeg som får litt penger fra nav og litt fra arbeidsgiver (delvis sykemeldt over tid) kan ikke ha tabell, da ville jeg fått baksmell. Har du rimelig stabil innekt og bare en arbeidsgiver skal du ha tabell. Skatt på pensjonsinntekt.


Du kan bestille nytt skattekort på skatteetaten. Husk å huke av for prosenttrekk. Hvis du har blitt trukket for mye i skatt og ønsker å få dette tilbakebetalt nå, kan du ta kontakt med NAV.


Du kan for eksempel trekker en høyere prosent skatt fra lønnen din og få lavere regninger med forskudsskatt. Du kan ikke sette den nye forskudsskatten lavere enn det du allerede har betalt i forskudsskatt i år. Justering mellom forskudsskatt og prosenttrekk kan ikke gjøre at du betaler mindre skatt til sammen. Sjekk og eventuelt rett beløpene for hva du har tjent og blitt trukket i skatt fra januar og frem til nå.


Kontroller og eventuelt endre årsinntekt, andre inntekter og fradrag. Med tabellkort blir det trekt meir og meir skatt dess høgare inntekta di er. Eit prosentkort trekkjer den same prosenten i skatt av inntekta sjølv om inntekta di endrar seg. Det vil seie at viss du tener meir enn det skattekortet er rekna ut etter, vil det trekkje for lite skatt.


Dette er ikke riktig når perioden på opptjeningen av overtidsgodtgjørelsen ikke er vesentlig lenger (mer enn dager) enn perioden for opptjening av lønn. Blir du trukket riktig skatt ? Har du gitt riktige opplysninger til skatteetaten som grunnlag for skattetrekket ditt? Vet du om arbeidsgiver bruker riktig tabellperiode?


Mye kan gå galt og du kan få en lite ønskelig restskatt. Hilde Thronæs, rådgiver. I februar satte jeg meg ned å fikk et skattekort som har prosenttrekk. Det forrige skattekortet var tabelltrekk. Allikevel ble jeg trukket 1kr MER i forskuddsskatt i. Tabellkort skal kun benyttes av hovedarbeidsgiveren, altså der du tjener mest.


Andre arbeidsgivere skal bruke fast prosenttrekk. Det er viktig siden tabelltrekk tar hensyn til minstefradrag, gjeldsrenter og andre fradrag. Dersom man har flere arbeidsgivere som benytter tabelltrekk samtidig, vil fradragene komme med flere ganger i beregningene. Tror ikke du kan tenke sånn uansett, du får nemlig ikke velge.


Jo forresten, du kan velge å trekke mer i skatt men arbeidsgiver kan aldri trekke deg mindre enn det som står på skattekortet. Vanlige lønnsmottakere får (som hovedregel ut fra det jeg har sett) tabellkort, tabellnr varierer bl. Tabelltrekk og prosenttrekk for skattekort. Her finn du ein elektronisk versjon av trekktabellane.


Prosenttrekk skatt

Trekktabellane viser kor mykje skatt arbeidsgjevaren skal trekkje dersom du har eit skattekort (skattetrekksmelding) som viser ein tabelltrekk. Har du prosenttrekk , er det prosenten som skal trekkjast som blir vist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg