onsdag 18. juli 2018

Utslett hjernehinnebetennelse

Ved hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterien vil den syke ha høy feber, frostanfall, avtakende bevissthet, tegn til sjokkutvikling (kal blek, klam) og det kan oppstå blødninger i huden ( utslett som ikke forsvinner når man presser et glass mot huden). Barn under år har færre typiske symptomer og funn. Barn kan også ha mindre typiske symptomer på hjernehinnebetennelse , slik som unormal slapphet eller påfallende irritabilitet, vegring av matinntak og brekninger.


For å utelukke eller bekrefte om utslettet skyldes smittsom hjernehinnebetennelse , presser du et glass mot utslettet. Uskyldige utslett blekner når du presser på det. Utslettet som følger smittsom hjernehinnebetennelse gjør ikke det.


Du ser dem gjennom glasset, selv når du presser på det. Da må du ringe legevakten. Smittsom hjernehinnebetennelse er potensielt svært farlig dersom man ikke får behandling raskt nok. Får man symptomene på hjernehinnebetennelse må man oppsøke legehjelp.


Flere virus, deriblant herpes simplex virus type (HSV-2), kan også gi hjernehinnebetennelse. Det vi kaller for smittsom hjernehinnebetennelse er forårsaket av meningokokk-bakterier, neisseria meningitidis. Det er denne typen hjernehinnebetennelse vi omtaler videre.


Hjernehinnebetennelse kan komme av både bakterier og virus, men det er bakteriene som gir alvorligst sykdom. De tre mest kjente er meningokokker, pneumokokker og Hemofilus. Den typen Hemofilus som kan gi hjernehinnebetennelse vil barnet være immun mot hvis det har fulgt det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet og fått HiB- vaksinen. Denne formen er ikke så alvorlig og går over av seg selv.


Utslett hjernehinnebetennelse

Blodforgiftning gir et lilla utslett og er veldig farlig. Viral meningitt: Dette er den vanligste typen hjernehinnebetennelse og kan være relativt mild og minne litt om en influensa. Da skal du øyeblikkelig ringe legevakt og fortelle om utslettet.


Hvis det ikke er mulig å få kontakt med lege, skal du ta direkte kontakt med 113. Husk at det ikke alltid er et slikt utslett ved meningokokksykdom, og at hjernehinnebetennelse som skyldes andre bakterier som ikke gir slikt utslett. Er barnet irritabelt?


Meningitt er en betennelse i hinnene som omslutter hjernen og ryggmargen. Betennelsen kan skyldes bakterier eller virus (kalles henholdsvis bakterie- og virusmeningitt). Både barn og voksne kan få hjernehinnebetennelse. Den kan utvikle seg i løpet av bare noen timer.


Akutt bakteriell hjernehinnebetennelse er en alvorlig sykdom som utvikler seg raskt, og som kan være dødelig. De viktigste symptomene er feber, hodepine, nakkestivhet og omtåket bevissthet. Også kvalme, brekninger og et blåmerkelignende utslett i huden er symptomer. Ved mistanke om hjernehinnebetennelse , skal man umiddelbart ringe 113. Tilstanden kan spre seg og forverres ved manglende behandling.


Utslett hjernehinnebetennelse

Vi gjør oppmerksom på at hjernehinnebetennelse forårsaket av virus er betydelig mindre farlig enn de forårsaket av bakterier. Når man har hjernehinnebetennelse så er man ekstremt dårlig. Om man mistenker hjernehinnebetennelse så starter man gjerne behandling før svaret på spinalpunksjonen har kommet, i tilfelle. Et utslett bryr man seg ikke om når man er så dårlig.


Meningitt kan også føre til utslett på kroppen og føre til hyppige kløe hos barn. Spedbarn med hjernehinnebetennelse har ulike symptomer enn eldre barn. Deres symptomer er mer sannsynlig å inkludere apati, manglende respons, en stiv nakke eller gulsott. De vanligste bakteriene som gir hjernehinnebetennelse er pneumokokker og meningokokker.


Bakteriell meningitt er hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterier. Haemophilus influenzae var tidligere en vanlig årsak, men er nå sjelden etter at vaksinasjon mot denne bakterieinfeksjonen ble vanlig. De fleste personer får liten eller ingen reaksjon etter vaksinering. Denne kombinasjonen av sykdomstegn hos en som er mellom ca.


Hvordan stiller legen diagnosen kyssesyken? Man kan få utslett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg