tirsdag 17. juli 2018

Babyer og søvn

Det er forskjellige skoleretninger og teorier blant helsearbeidere og eksperter når det gjelder søvn og babyer. Men de såkalte skrikekurene er det knapt noen som anbefaler lenger. Et lite barn skal ikke ligge og gråte alene til det gir opp og blir stille.


De fleste babyer sover mye, men det kan ta litt tid å på døgnrytmen på plass. Her er gode tips om hvordan du kan legge til rette for barnets søvn , og etter hvert etablere leggerutiner.

Noen ganger blir søvn et problem for både store og små, og da er det lurt å søke hjelp. Ofte lurer man på om barnet får nok søvn , eller om det sover for mye. Det er viktig å huske at ingen av oss er like, og på samme måte som personlighetene våre er forskjellige, er også søvnmønsteret og søvnbehovet forskjellig fra baby til baby. Det er likevel noen råd du kan følge for at barnet ditt skal få best mulig søvn. Noen babyer blir mer urolige og sover dårligere i slike faser, og de trenger da enda mer nærhet og tilstedeværelse.


Slike døgn er det naturlig at den lille våkner oftere enn ellers. Små babyer har veldig ulike sovevaner. Noen sover mye, mens andre sover lite – for lite, synes du kanskje.

Nyfødte sover i gjennomsnitt timer i døgnet. De skiller ikke mellom dag og natt. Det er en nær sammenheng mellom mat og søvn : Babyen blir sulten og våkner, får mat og sovner igjen.


Mens babyen sover, går den gjennom ulike. Babyen kjenner at det er noe trygt og håndfast under beina når han sparker ifra. Det føles ofte trygt, særlig for de aller yngste. Vi kan tenke oss at dette minner litt om da babyen lå i mammas mage og sparket henne i ribbeina på slutten av svangerskapet. Noen babyer har en tendens til å “karre seg nedover” i sengen og havne under dyna.


Flere timers søvn i træk. Der går ofte mange måneder, før barnet sover mere end timer i træk. Men fra seksmåneders-alderen vil barnet normalt sove ca.


Alle kan være vågne i korte perioder i løbet af natten, voksne som babyer. I USA må mødrene tilbake på jobb etter kun noen måneder. Dermed er de avhengige av at babyene sover lenge og uavbrutt om natten, slik at de selv får nok søvn til å klare en full dag med jobbing.


Det har ofte ikke så mye med hva som er mest sunt for barnet, men hva som passer best for foreldrene og samfunnet. Det viktigste er at babyen spiser, har god sugerefleks og legger på seg, understreker hun.

Samtidig er det stor forskjell på hvor mye søvn nyfødte babyer og babyer over seks måneder trenger. Men her er det veldig forskjell på nyfødte og større barn, nyfødte kan sove mye de tre første månedene. STYRER SØVNEN SELV: Et spedbarn sover opp til timer i døgnet, og må få styre søvnen selv. Men alle babyer skal legges på ryggen. For lite søvn på dagen kan gjøre barnet trøtt lenge før leggeti og kanskje også.


Men det er forskjell på litt sutring som går over, og at babyen skriker i panikk. Jeg har ikke barn, men vi jobber med saken nå! Har noen spørsmål (som kanskje virker dumme, men jeg aner virkelig ikke) om babyer og søvn.


Hvor lenge bør en baby sove i løpet av et døgn? Kan babyen ligge i egen seng (på foreldrenes soverom såklart) om natten? Snakk alltid om soverommet og sovingen som noe koselig og fint. Legg babyen i samme seng hver natt. Pass på å følge babyens rutiner så godt som mulig, og ta med pysjamas, teppe og kanskje et kosedyr hvis dere skal bort på middag eller overnatte et annet sted.


Babyer liker best å sove i kjente omgivelser. Denne uken har jeg hatt den gleden av å få være med på at tre små søte bløte har kommet til verden hjemme! Hovedfokus: kaffe, babyer og søvn. Jeg venter på babyer stort sett hele året. Vente, vente og vente.


November pleier vanligvis å være en ganske rolig måne men ikke i år. Er ca en time unna Storlien. Der har de pol og mange flere butikker. Hva er ditt beste tips når det gjelder babyer og søvn ? Kontroll av søvn og kontroll av følelser og atferd ser ut til å henge sammen, og retningen av årsak og virkning synes å gå begge veier.


Men søvn blir mange ganger oversett ved klinisk undersøkelse, og det er behov for mer kunnskap om forholdet mellom søvn og utviklingen av sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg