torsdag 5. juli 2018

Barn magesmerter

Barn magesmerter

Hos kun fem til ti prosent av barn med tilbakevendende magesmerter er forklaringen en sykdom som kan påvises. Forstoppelse er den hyppigste fysiske årsaken. Det er viktig å utelukke sykdommer i urinveiene, som for eksempel urinveisinfeksjon, og kronisk betennelsessykdom i tarmen. I sjeldne tilfeller kan barn få magesår.


Vurdering av akutte magesmerter. Så mange som prosent av alle barn er plaget med magesmerter som kommer og går over en lang periode. Veldig sjelden er det tegn på noe alvorlig.


Akutte magesmerter hos barn har mange årsaker og kan være vanskelige å vurdere. Klinikken kan være annerledes enn hos voksne, symptombeskrivelsene ufullstendige, og små barn klager over vondt i magen ved mange ekstraabdominale tilstander, blant annet otitt, halsinfeksjoner og luftveisinfeksjoner. Se også magesmerter. Tilbakevendende magesmerter.


Barn magesmerter

Hvis barnet får magesmerter tre eller flere ganger i løpet av en periode på tre måneder, blir det kalt tilbakevendende (residiverende på fagspråket) magesmerter. Gode råd mot magesmerter hos barn og ungdom, Bente Krane Kvenshagen (Cappelen Damm) Oppblåsthet, mageknip eller forstoppelse. Alle har vondt i magen av og til, men mange har magesmerter som fører til bekymringer og redusert livskvalitet.


Hun er snart ferdig spesialist i barne - og ungdomspsykiatri og jobber ved BUP Gjøvik, ved Sykehuset Innlandet. Helgeland har undersøkt hva som kjennetegner barn og unge som stadig plages av vondt i magen. Hos de aller fleste er smertene ufarlige og barna blir bra helt av seg selv, uten behandling. Barn og magesmerter. Mange nybakte foreldre vet at babyer kan ha mye smerter i magen.


Mange babyer har kolikk fordi de har umoden tarm som gir mye kramper. Heldigvis er dette ufarlig, sier Brelin. Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien.


Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle. Hvor lenge har smertene vart? Hun anslår at det er rundt to til tre prosent av alle barn som kan reagere på kumelkproteinet.


I noen tilfeller debuterer allergien tidlig med symptomer som oppkast, kraftig gulping, diare, magesmerter , hudutslett og pustebesvær. Andre barn kan få litt mer diffuse symptomer som løs avføring, mistrivsel, liten vektøkning og vekst. Du skal utrede og behandle disse pasientene. Underveis konfronteres du med kliniske og teoretiske oppgaver knyttet til generell diagnostikk ved magesmerter hos barn , utredning av de enkelte underliggende tilstandene og behandling av disse.


Funksjonelle magesmerter : dette omfatter tilstander som er ekte, men fordi det ikke finnes tester eller undersøkelser som kan bevise tilstanden (f.eks. en blodprøve) kan det være vanskelig både å stille diagnosen og behandle disse tilstandene. Blant barn er også andelen av dem som opplever at blindtarmen sprekker større enn hos voksne. Det er vanskeligere å se hva barn feiler og oppdage at noe er på gang, sier Kørner. Problemet er å diagnostisere blindtarmbetennelse og operere før det går for lang tid og betennelsen skrider frem og blindtarmen sprekker. De kan være murrende, verkende, skjærende eller stikkende, alt avhengig av årsak.


Barn magesmerter

Smertene er ofte ledsaget av andre symptomer fra fordøyelseskanalen, som kvalme, oppkast eller endret avføring. Magesmerter kan arte seg på forskjellig vis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg