fredag 13. april 2018

Smerter i korsryggen gravid

Nyere forskning viser at kvinner som har født flere barn har større risiko for å utvikle bekkenplager. Videre viser forskning at hyppigheten av bekken- og ryggplager øker jo lenger ut i svangerskapet en kommer. Bytt stilling ofte.


Unngå å lene deg fremover mot den ene siden. Strekk deg, uansett om du står, går eller sitter.

Hvis du sitter eller står når du jobber, er det særlig viktig å bytte stilling ofte. Jeg har òg smerter i korsryggen. Har vært gravid to ganger tidligere, men har ikke hatt det da. Er bare uker på vei, men har hatt det ei uke nå.


Er vondt å reise seg, bære barn, ja det samme som deg. Smerter i underlivet når du er gravid kan naturlig nok skape bekymring. De fleste tilfeller er ufarlig, men stikkende smerter , noe som føles som knivstikk i underlivet, kan selvfølgelig være skremmende og ubehagelig.


Korsryggsmerter kan feilaktig tolkes som bekkenløsningssmerter siden korsryggen er direkte forbundet med bekkenet.

Dette utgjør en påkjenning for nedre del av ryggen og kan utløse smerter. Smerter i flankene ved siden av virvelsøylen kan av og til kjennes som vondt i ryggen, men kan tyde på en nyrebekkebetennelse. Som regel vil feber oppstår samtidig. Ved mistanke om nyrebekkenbetennelse bør lege kontaktes. Nyrestein kan føre til smerter i flankene ved siden av virvelsøyken og kan også kjennes som smerter i ryggen.


Det å ha vondt i bekkenet kan ofte linkes til svangerskap eller feilbelastning over lengre tid. Akutte smerter i korsryggen er smerter i nedre del av ryggen, med en varighet på under seks uker. Akutte korsryggsmerter er ufarlige tilstander, ofte kalt lumbago eller hekseskudd.


Blir tilstanden vedvarende etter uker, betegnes det ikke lenger som en akutt korsrysggsmerte men som kroniske korsryggsmerter. Korsryggen kjennes sliten og trøtt når du har stått en liten stund. Når du reiser deg opp fra sofaen er det akkurat som om hele ryggen er stiv, og du må bevege deg før det går seg litt til.


Hvis du går tur henger ikke alltid ryggen me og du må sakke ned på tempoet eller finne en plass og sette deg og hvile ryggen litt. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme.


Cyster (væskefylte blærer) på eggstokkene kan også gi smerter og ubehag i nedre del av ryggen.

Det er veldig vanlig å ha slike cyster uten å være klar over det. Cystene er stort sett harmløse, symptomfrie, og forsvinner av seg selv. En stor cyste kan imidlertid forårsake smerter i bekkenområdet som også kjennes i korsryggen.


Graviditeten medfører en lang rekke endringer i kroppen, helt fra de første symptomene på at du er gravid , til vondter og plager når du går høygravid. Her er fem typiske gravidplager – og tips til hvordan du kan håndtere dem på best mulig måte. Mange gravide opplever stor redsel for å bevege seg når de opplever bekken eller ryggsmerter. Redselen påvirker gangmønsteret og fører ofte til enda mer smerter og feilbelastning. Overraskende mange har store smerter mellom skulderbladene.


Behandling, informasjon og råd i svangerskapet handler om å øke livskvaliteten hos den gravide. Hvis jeg ikke tar det med ro så trigger det kynnere. Er blitt sykemeldt til over nyttår og går til manual terapeut for å mykes opp for å se om det hjelper mot smertene.


Som kiropraktor ser vi ofte gravide med smerter forskjellige steder i kroppen. Alt fra håndleddsmerter (også kalt karpal tunnel syndrom) til nakke, hodepiner og korsryggsmerter. Kreft i eggstokkene er mindre vanlig enn brystkreft (cirka 5kvinner i Norge får det hvert år, mot rundt kvinner som får brystkreft), men risikoen er høyere hvis det er andre i familien som har hatt det, eller du aldri har vært gravid. Bestill en time hos legen, som kan henvise videre til gynekolog og ultralydundersøkelse. Har siden en uke før ikm hatt en del verk og murringer i korsryggen spesielt.


Dette har variert veldig, hadde det mye om natten tidligere og nå er det mest på dagen. Kjenner også en del strekk i livmoren. Forskning viser at regelmessig mosjon kan forebygge ryggsmerter i korsryggen (lumbago).


Du bør oppsøke lege ved kroniske ryggsmerter, og ved behov kan legen gi deg henvisning videre til fysioterapeut eller en ryggspesialist. Hvis ryggsmertene varer mer enn uker, er det større risiko for å få vedvarende smerter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg