torsdag 26. april 2018

Diare oppkast

Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber, tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak.


Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider.


Løs, ofte vanntynn og hyppig avføring er det vanligste symptomet. Hyppighet er dels avhengig av inntak av mat og drikke. Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré.


Diare oppkast

Diaré (ofte med magesmerter og oppkast ) skyldes gjerne at det er spist mat som er forurenset med bakterier. Forurensningen oppstår spesielt ved utilstrekkelig varmebehandling av kjøtt eller egg, og ved utilstrekkelig kjøkkenhygiene (benytt forskjellige kniver og skjærebrett til kjøtt og grønnsaker). Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste.


De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Den vanligste årsaken til oppkast og diare hos hund er brått fôrskifte eller at hunden har spist skjemt fôr. Dette gjelder både unge og gamle hunder. Større barn og voksne må motiveres til hyppig væskeinntak.


Diare oppkast

De kan eventuelt smådrikke hele tiden, for eksempel ved bruk av sugerør. For barn med gastroenteritt må foreldrene får god informasjon om aktiv rehydrering med små mengder væske. Gi for eksempel teskje av gangen.


I noen tilfeller kan oppkastets utseende gi mistanke om spesifikke tilstander. Oppkast av halvfordøyd mat inntatt for en dag eller to siden tyder på obstruksjon i pylorusregionen, uttalt oppkast av gallefarget væske kan tyde på obstruksjon i øvre del av tynntarmen, mens fekalt oppkast tyder på mer distal obstruksjon i tarmen. Ved mørk urin eller sjelden vannlating, bør man som en regel prøve få i seg mer væske. Hvis man blir dehydrert og ikke klarer innta væske via munnen, for eksempel grunnet kvalme og oppkast , kan det bli aktuelt å få intravenøs tilførsel av væske av helsepersonell. Er man så dårlig at man føler at det er behov for det, søk lege!


Flekkefjord Interkommunale Legevakt må ta spesielle hensyn i og med at legevakta er stasjonert ved sykehuset, og at det der vil være alvorlig syke pasienter med et allerede nedsatt immunforsvar. Er det oppkast i tillegg, fra når og hvor ofte? Hvor mye får pasienten i seg av drikke? Later vannet som normalt?


Hva drikker pasienten? Sterke magesmerter? Artikler i dette kapittelet. Om en diaré er ledsaget av kvalme blir det mye vanskeligere å erstatte væsketapet, noe som særlig kan være et problem hos barn, forteller Hasle.


Diare oppkast

Hunder kan få oppkast og diaré dersom de får i seg fordervet mat, overspiser eller man bytter fôr for raskt. Hunder som kan ha spist noe giftig, svelget fremmedlegemer eller har dårlig allmenntilstand skal til veterinær. Diaré er hyppig, tynn avføring som ofte er ledsaget av oppkast og feber.


Med diaré menes minst omganger med vanntynn avføring i døgnet. Selv om det er ubehagelig, er det sjelden farlig. Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen.


Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg