fredag 20. april 2018

Olje i øret ved ørebetennelse

Olje i øret ved ørebetennelse

Jo, det stemmer nok det at olje kan lindre litt ved ørebetennelse. Da må du varme den til ca grader, ikke mer i alle fall. Det holder om du tar noen (2-3) dråper på en varm t-skje. La barnet ligge med hodet høyt eller ta barnet opp - det letter trykket i øret og smerten reduseres.


La barnet drikke vann, når barnet svelger åpner kanalen mellom mellomøret og svelget seg og trykket kan lette. Paracetamol kan temperert olje i øret ha smertedempende. Vi har siden kb fikk første ørebetennelse ved mnd alder fått beskjed av forskjellige ønhspesialister om at det aldri skal puttes ting i øret uansett for det kan bare gjøre det verre. Har også fått beskjed om det samme på meg av de ønh spesialistene jeg har vært til. En bomullsdott dyppet i kamille-te og lagt ved øregangen, skal også virke lindrende.


Jeg prøvde mye rart. Når bør man ta kontakt med lege? Om smertene varer lenger enn et par dager, om smertene er spesielt kraftige, eller hvis det renner puss eller blod ut av øret , bør man oppsøke lege. Visste du forresten at bruk av q-tips kan forårsake ørebetennelse ? Ytre øregangsbetennelser gir typisk dottfornemmelse og smerter ved manipulasjon av øregang eller selve øret , og sees hyppig hos de som oppholder seg mye i fuktig miljø, forklarer øre -nese-halsspesialist Mads H. Moxness ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi. Derav tilnavnet “swimmers ear” eller “svømmeøre”.


Et spørsmål til de som har helt olje i øregangen før. Oljen skal holdes inne med ørepropper mens jeg sover. Mitt spørsmål er dette: Er det slik at dersom man heller olj.


Dette gjelder særlig når det renner verk ut av øregangen. Ved vanlig undersøkelse av øret vil legen kunne bekrefte om det foreligger en ørebetennelse. Vi tar prøve av øregangen for å finne ut om det er sopp eller bakterier som har forårsaket betennelsen. Deretter vil legen fjerne sekresjonen ved hjelp av et sug. Bruk av antibiotika ved ørebetennelse er omdiskutert, siden det ikke hjelper dersom betennelsen skyldes en virusinfeksjon.


I tillegg vil de fleste bakterieinfeksjoner også leges av seg selv. Det er derfor vanlig at legen forskriver en vent-og-se-resept, som kan brukes dersom symptomene ikke har blitt bedre i løpet av noen dager. Også Oscar Ohene Asante, som er øre -nese-hals spesialist ved Røa Medisinske senter og på TV Sporty, forteller at olje er det lureste for å få bukt med irriterende ørevoks.


Og du må faktisk ikke kjøpe revaxør heller. Vanlig olivenolje eller matolje kan også funke, noe også Moxness påpeker i denne saken. Varm Castor olje eller olivenolje. Med denne metoden er dråper enten varm lakserolje eller varm olivenolje plassert i ørene og plugget med en bomullsdott. Etter en viss ti er bomull fjernet og oljen tillates å renne fra øret.


Den hyggelige legen tok en titt i begge ørene og sa jeg hadde begynnende ørebetennelse i venstre øre , og ørebetennelse med sprengt trommehinne i det høyre øret. Det menneskelige øret er et meget avansert instrument, derfor skal det også lite til før enn at noe blir galt med. Da blir huden i øret irritert og infiseres lett av bakterier og sopp.


Selv dusjing med såpe og sjampo, pirking i øret , overdreven rengjøring, eksem og bruk av høreapparat kan forårsake øregangsbetennelsen ekstern otitt. Også utstrakt bruk av hodetelefoner kan legge grunnlaget for ekstern otitt. Lillefingeren virker kanskje som et ideelt redskap for å fjerne voks, da den ikke kommer langt inn, men: Pirking med fingrene er ofte årsak til infeksjoner, da det gjerne er mye smuss under neglene. Skraper man opp huden i øret kan det fort tenkes at man får en øreinfeksjon.


Skulle du allikevel ikke lykkes med å få ut ørevoksen, kan du få hjelp hos legen. Ofte blir du anbefalt å dryppe litt olje eller vann i øregangen de to siste kveldene før du skal til øreskylling - selv om effekten av dette som sagt er tvilsom. Vanligste årsak til dott i øret er at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en vanlig luftveisinfeksjon (forkjølelse) og ørevoks, sier doktor Mads H. Moxness, som er Lommelegens øre -nese-hals-spesialist. Væske i mellomøret kan også gi dott i øret , men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap, ifølge legen.


Tilstanden kan gi forbigående nedsatt hørsel. En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus. Dette kan gi smerter, hevelse og ømhet bak øret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg