torsdag 27. juli 2017

Fjerde barnesykdom utslett

Fjerde barnesykdom utslett

Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Hva er den sjette barnesykdom ? Dette er en mild og ufarlig virussykdom som gir feber og utslett hos små barn.


Fjerde barnesykdom utslett

Den kalles også tredjedagsutslett eller tredagers feber, og den er også kalt fjerde barnesykdom. Legene omtaler sykdommen som exanthema subitum eller roseola infantum. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten.


Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett , forårsaket av et parvovirus B19. Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår. Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen 5-år, men den kan ses hos personer i alle aldre. Tilstanden er svært vanlig. Den fjerde barnesykdom er en mild og ufarlig virussykdom, herpesvirus, som gir feber og utslett hos små barn og smittes via dråpesmitte.


De fleste opplever å bli smittet av den fjerde barnesykdom i løpet av de 2-første leveårene, og aller hyppigst rammer den mot slutten av det første leveåret. Feberen varer i noen få dager, typisk i tre dager, og når feberen faller vil barnet få utslett. Utslettet varer vanligvis i 1-dager.


Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum. Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Inkubasjonstid 5–døgn. Vanlig hos barn fra måneder til år. Samtidig med at temperaturen faller, så får barnet utslett , først på brystet, og herfra brer det seg til resten av kroppen, samt armer og ben.


Fjerde barnesykdom utslett

Det er bare sjelden utslett i ansiktet. Tidligere ble den ofte kalt for den fjerde barnesykdom. Den har mange ulike navn rundt om i verden. På Island kalles den for eksempel meslingens bror, dette er fordi utslettet sykdommen medfører kan minne om en del andre utslett , blant annet meslinger , sier Jenny Ringnes, som er barnelege og jobber på et barnesykehus i Seattle, USA.


Fem til ti dager etter at barnet er smittet får det høy feber i to-tre dager. I disse dagene har barnet bare feber og få andre symptomer. Deretter faller temperaturen samtidig som barnet får utslett. De siste årene er sykdommen også omdøpt til den sjette barnesykdom , og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre.


Fjerde barnesykdom utslett

De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. Exanthema subitum er en virussykdom med utslett som er kjent under mange andre navn bl. Barnet kan ha forkjølelsessymptomer med vondt i halsen og kan virke omtåket.


Infeksjon ses nesten bare hos barn fra måneders til års alder. Fjerde barnesykdom er en virussykdom som fremkalles av humant herpesvirus 6. Epidemier av denne sykdommen er sjeldne. Barnet får høy feber uten at en kan finne noen årsak. Barnets allmenntilstand er som regel relativt god. Ved fjerde barnesykdom har barnet først feber i 3-dager.


Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Barnet kan være preget av feber i starten, men har god allmenntilstand når utslettet kommer. Feberen i seg selv er ikke farlig, men kan oppleves ubehagelig. Noen barn orker ikke å ta til seg væske eller mat når feberen er høy.


Gravide skal unngå kontakt med barn med femte barnesykdom , fordi sykdommen kan fremkalle uønsket abort. Søk lege dersom du er gravid og deres barn blir smittet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg